Австрия също въвежда регистрация за влизащите в страната

Австрия въвежда задължителна електронна регистрация преди влизане в страната с цел ограничаване на разпространението на COVID-19. Тя се нарича Pre-Travel-Clearance (PTC), а  регистрационният формуляр ще бъде достъпен на немски и английски език на електронната страница на правителството.

Мярката влиза в сила от 00.00 ч на 15 януари 2021 г.

По информация на българското посолство в Австрия при онлайн регистрацията гражданите ще посочват име, данни за контакт, както и къде са пребивавали преди пътуването. Допълнително ще трябва да отбележат адрес в Австрия и, ако е възможно, колко дълго ще останат в страната.

Предвиждат се изключения от изискването за регистрация за погранични работници и транзитни пътници, както и за граждани, които влизат в Австрия поради семейни непредвидими причини.

Такава регистрация се изисква и при влизане в Германия.

Както до момента влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването й е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден.

От карантината са изключени граждани, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващите, придружителите при спешни медицински ситуации. Те трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *