Австрия ще тества 5 млн. учители и ученици за COVID-19

Австрийските училища ще получат 5 милиона комплекта за тестване за COVID-19 от 18 януари, заяви правителството в събота. Това е част от усилията за ограничаване на разпространението на вируса, когато учениците в крайна сметка се върнат в класната стая. Министърът на образованието Хайнц Фасман обяви кампанията с доброволните тестове, които учениците и учителите ще могат да си правят поне веднъж седмично.

„Тестването е правилният отговор за преодоляване на трудните месеци, докато обхватът на ваксините не бъде завършен“, каза Фасман.

Австрия е разпоредила повечето училища да преминат към дистанционно обучение. Не е ясно кога училищата ще се отворят отново, каза Фасман, въпреки че се надяваше това да стане възможно най-скоро.

Родителите на по-малките деца ще бъдат помолени да тестват децата си у дома, докато по-големите ученици ще могат да се тестват в училище.

„Ще има родители, които отказват“, каза Фасман на пресконференция. „Но като цяло това е възможност не само да отворим училищата, но и да ги държим отворени.“

Тестовете изискват да се вземе проба само от предната част на носната кухина и не се изисква бъркане в гърлото, което ги прави по-лесни за извършване. Резултатите ще бъдат ясни в рамките на 15 минути, което ги прави подходящи за бързо идентифициране на хора, които са силно заразни. Хората с положителен тест трябва да уведомят властите за по-нататъшно тестване.

Правителството заяви, че чувствителността на назалните тестове е сравнима с конвенционалните тестове с тампон на гърлото, цитирайки отделни проучвания на болницата Charite в Берлин и Австрийската агенция за здраве и безопасност на храните.

Учителите трябва да започнат да получават ваксини в края на февруари, въпреки че няма задължително изискване те да бъдат ваксинирани.

Австрия, страна с 8.9 милиона души население, е в третия си локдаун, като са отворени само основни магазини. От началото на пандемията през миналата година страната е отчела 379 071 положителни случая на коронавирус и 6 687 смъртни случая, свързани с COVID-19.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *