Адвокат Мария Петрова: Ако законовите промени не са добре обмислени, ще настъпи хаос

Адвокат Мария Петрова: Ако законовите промени не са добре обмислени, ще настъпи хаос

„Важна е формулировката „извънредна епидемична обстановка“ в проектозакона, който да регламентира част от нормите, въведени със закона за извънредното положение, които да продължат да действат след изтичането му на 13 май“. Това коментира пред БНР адвокат Мария Петрова, член на медицинския съвет към правителството, с уговорката, че не знае в каква посока ще върви промяната в Закона за здравето.

„За да може с актове на министъра на здравеопазването да се въвеждат противоепидемични мерки, ние не трябва просто да сме в някаква епидемична обстановка. Имаме епидемични обстановки по отношение на морбили, грип. Представете си, че всяка година при всяка епидемична обстановка министърът на здравеопазването започва под шапката на епидемични мерки да ограничава права на гражданите… Би могло да се нарушат права на гражданите“.

В предаването „Преди всички“ адвокат Петрова допълни:
„По време на извънредното положение всички решения се движат, водени от емоция, страх и неизвестност и донякъде въвеждане в заблуждение обществото, а това е нещо, за което се поема отговорност“.

Тя квалифицира като „неграмотни“ голяма част от заповедите на министъра на здравеопазването:

„Неграмотност от правна гледна точка и чисто житейски. Това, че сме в извънредно положение, не означава, че някой и някак ще ограничава граждански права, без това да е ясно правно обосновано и мотивирано и без това да подлежи на съдебен контрол… Липсват мотиви от юридическа гледна точка и е налице порочно творчество на тези актове“.
Адвокат Мария Петрова предупреди, че, ако нещата, които се правят, не са добре обмислени, то в държавата ще настъпи хаос.

„Липсата на капацитет и на време може да изиграе много лоша шега. Защото ще влезем в обхвата на Закона за нормативните актове, закони не трябва да се правят на коляно“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *