Алжир поиска извинение от Франция за колониализма

Алжир поиска извинение от Франция за колониализма

Алжир очаква извинение от Франция за колониализма. В интервю за френския новинарски телевизионен канал „Франс 24“ президентът Абделмаджид Тебун каза: „Вече сме получавали полуизвинения. Трябва да се направи още една стъпка. Искаме я“.

Според алжирския държавен глава „това ще позволи да се успокои климатът и ще разведри икономическите, културните и съседските отношения“. Той напомни, че във Франция живеят повече от 6 милиона алжирци и че „те могат да допринесат с нещо тук и там“.

Франция направи жест на помирение с историята, като върна в петък останките на 24 алжирски бойци, убити в началото на френската колонизация през ХІХ в. Алжир получи независимост през 1962 след голямо вътрешно напрежение в самата Франция.

„Виждам, че с президента Еманюел Макрон можем да стигнем далеч в успокояването и в уреждането на проблемите с историческата памет“, каза алжирският президент.

При посещение през декември 2017 г. в Алжир президентът Макрон се ангажира да върне човешките останки, съхранявани в „Музея на човека“ в Париж. Същата година, но преди да спечели президентските избори, той определи колонизацията на Алжир като „престъпление срещу човечеството“.

Въпросът за историческата памет остава в сърцевината на деликатните френско-алжирски отношения, защото Алжир смята, че Франция не прави достатъчно, за да уреди сметките от колониалното си минало.

Източник: Сега

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *