Ананиев определи новия дълг от 5 млрд. лв. като „изключителен успех“

Ананиев определи новия дълг от 5 млрд. лв. като „изключителен успех“

Финансовият министър Кирил Ананиев описа като изключителен успех и уникален резултат в досегашната икономическа история на България тегленето на близо 5 млрд. лв. чрез две облигации, емитирани на международните пазари. Става въпрос за книжа с матуритет 10 и 30 години, съответно с постигнати доходности от 0.389% и 1.476%.

Излизането на международната сцена с 30-годишна облигация е първият такъв случай в стопанската история на България. Тя предизвика безпрецедентен интерес, като заявките на инвеститорите надвишаваха над четири пъти обема средства, който ние търсехме – 2 млрд. евро. Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията на 2.5 млрд. евро, разпределени поравно на два транша“, обяви Ананиев.

Той допълни, че постигнатата доходност може да бъде сравнена с тази на държави, които имат по-висок кредитен рейтинг от нас. Лихвите, които страната ни ще плаща по тези заеми са много по-ниски от първоначалните намерения на финансовото министерство.

Ананиев увери, че интересът на централните банки и външните институционални инвеститори към облигациите на България са доказателство за високото доверие към страната. За предимство на позицията ни на външните пазари финансовият министър посочи и влизането ни във Валутно-обменния механизъм (EMR-2). Той допълни, че 16% от общия обем на дълга са поети от български инвеститори, а останалите са от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия и др.

Очаквано Ананиев обяви, че средствата ще се използват за рефинансиране на съществуващия дълг, увеличаване размера на фискалния резерв, финансово покриване на антикризисните мерки във връзка с коронакризата, икономическото възстановяване на страната и финансирането на бюджетния дефицит.

Той категорично заяви, че нов външен дълг до края на 2020 г. няма да бъде теглен, въпреки че има такава възможност благодарение на увеличението на лимита по Глoбaлнaтa пpoгpaмa зa cpeднocpoчни oблигaции (GМТN). На вътрешния пазар, от който от началото на годината правителството изтегли 1.2 млрд. лв., също засега няма намерение да се пласират ДЦК. Въпреки това, ако се наложи, финансовото министерство има такава готовност.

Ананиев допълни, че се дискутира и нова актуализация на бюджета.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *