Англия планира по-строги мерки от 2 декември

Англия планира по-строги мерки от 2 декември

Англия ще приключи националната карантина срещу Covid-19 на 2 декември и ще премине към по-строга тристепенна система на регионални рестрикции, отколкото преди, пише Reuters, позовавайки се на канцеларията на британския пермиер Борис Джонсън.

В началото на месец ноември Джонсън издаде заповед Англия да бъде блокирана в продължение на месец, след като смъртните случаи отново започнаха да нарастват. С този негов ход той разгневи бизнеса и дори някои политически партии заради икономическите последствия, до които доведе решението му.

Въпреки че преди броени дни Джонсън заяви, че „нивата на заразени започват да намаляват”, съветниците му смятат, че риск все още има. Именно заради това в понеделник ще бъдат гласувани нови ограничителни мерки, по-строги от сегашните, за най-рисковите райони, за да се предотврати ново национално блокиране. Според съветниците навременните регионални мерки биха помогнали това да се случи.  

Премиерът и неговите научни съветници са категорични, че вирусът все още присъства – и без регионални ограничения той може бързо да остане извън контрол отново, преди ваксините и масовите тестове да имат ефект. Това би застрашило напредъка, който страната е постигнала и за пореден път рискува непоносим натиск върху Националната здравна служба“ заявява говорител на Борис Джонъсн.

Планът, който ще бъде изготвен в понеделник, ще включва нови и по-строги мерки, които ще обхващат повече зони. Според анализатори този ход от страна на правителството ще срещне ожесточена съпротива от някои депутати, които твърдят, че страната не може да си позволи отново да затвори магазините и заведенията, след като безработицата скочи до невиждани нива, а икономическото производство спадна с 20% през второто тримесечие. Освен това, страната членка в Г7 е първа по икономическо свиване в Европа, което предизвика остри критики към Джонсън и към това как се справя със ситуацията.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *