Англия ще изисква отрицателен PCR тест от пристигащите

Всички международни пътници, пристигащи в Англия със самолет, влак или по море, ще трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизане в страната. Това обяви министерството на транспорта на Великобритания, след като преди 2 дни отправи призив към правителството „мерките за пристигащи да бъдат по-строги, за да се овладее инфекцията“, предава Reuters.

Новите ограничителни мерки ще влязат в сила от началото на следващата седмица.

„Надяваме се, че тази мярка ще овладее разпространението на COVID-19, както и на неговите мутации. Веднъж вече приложихме тази мярка и видяхме, че даде резултат“, заяви министърът на транспорта Грант Шапс. Той поясни, че все още не е потвърдено дали ваксините срещу COVID действат и върху новите щамове, поради което се налагат новите разпоредби за пристигащи.

В заповедта на министерството ясно се посочва, че всеки, който не представи отрицател тест, няма да влезе в страната. Но и поясняват, че за превозвачите, деца под 11 години и пътуващи от страни без инфраструктура за провеждане на тестове няма да важи мярката. Пътниците, които пристигат от общата зона за пътуване с Ирландия, също няма да се налага да представят отрицателен тест за коронавирус.

В разпоредбата се казва още, че всички пътници, пристигащи от страни, които не са в списъка на правителствения коридор за пътуване, ще трябва да се самокарантинират за период от 10 дни – независимо от резултата на PCR теста.

Шотландското правителство потвърди, че ще приеме правила, които са подобни на тези в Англия, но подробности ще бъдат обявени другата седмица.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *