АПИ получава 5 млн. лв. за археологически проучвания и през 2021 г.

Близо 5 млн. лв. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти ще бъдат осигурени на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2021 г.

За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по автомагистрала „Хемус“ и на първокласния път Видин – Ружинци – Монтана. Предвидено е археологическо наблюдение и при строителството на северния обходен път на Бургас.

Същата сума за подобно предназначение бе осигурена на АПИ и през 2020 г. Тогава със средствата са проучени 34 обекта. Най-много от тях са по трасето на АМ „Хемус“ – между 122-ри и 189-ти километър – 15 обекта; от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Каленик“ – 11 обекта и на територията на област Шумен – 3 обекта.

Преобладаващата част от тях са могили, както и многослойни селища от различни исторически епохи. Изследвани са открити структури от Късната бронзова епоха и Халколита, както и още два обекта – единият от римската епоха III-IV век след Христа, а вторият от ранното средновековие IX-Х век.

По направлението на пътя Видин – Ружинци – Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската епоха и от османския период. Проучването на четири от тях е започнало през 2020 г., като се очаква през 2021 г. то да продължи, както и да бъдат проучени останалите четири.

Един обект от късната античност е проучен по трасето на път І-8 Калотина – СОП. Археолозите са изследвали и археологически обект при 36-ти км на Софийския околовръстен път, в участъка от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Открити са въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна епоха.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *