Арабските монархии подписаха споразумение с Катар, край на дипломатическата блокада

Участниците в срещата на върха на Съвета за сътрудничество за арабските държави от Персийския залив (GCC), включваща Бахрейн, Обединените арабски емирства, Катар, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия, подписаха споразумение за прекратяване на дипломатическата криза с Катар във вторник в саудитския град Ел Уля. Срещата беше излъчена на живо от телевизионния канал Al Arabiya, предават TACC и Агенция „Фокус“.

Споразумението за помирение, обявено на 4 януари от кувейтския външен министър шейх Ахмед Насер ал Сабах, има за цел да нормализира отношенията с Доха и предвижда премахване на блокадата, отваряне на въздушното пространство и морските и сухопътните граници с Катар.

„Благодаря на лидерите на страните от Персийския залив за тези смели стъпки“, каза саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, председателстващ срещата на върха. „Срещата на върха изигра важна роля за укрепването на братството и стабилността в региона.“

Документът беше одобрен от всичките шест монархии.

На срещата на върха присъстваха старши съветникът и зет на американския президент Джаред Къшнър, който участва в преговори за постигане на споразумения за нормализиране на отношенията между Катар и четирите арабски държави, както и египетският външен министър Самех Шукри. Египет се съгласи по принцип да възобнови въздушните връзки с Катар.

През лятото на 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обявиха прекъсване на дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки Доха в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им дела. Последваха икономически санкции и транспортна блокада на емирството. По-специално страните затвориха въздушното пространство за катарската авиация.

Катар нарече решението на арабските съседи неразумно. По-късно четворката изготви списък с изисквания, които Доха сметна за невъзможни и призова за преразглеждане.

Те включваха понижаване на нивото на дипломатически отношения с Иран, прекратяване на всички отношения с терористични групировки, предимно забранените в Египет „Мюсюлмански братя“, прекратяване на контактите с политическата опозиция на тези страни, закриването на телевизионния канал Al-Jazeera, прекратяването на военното сътрудничество с Турция. и премахването на турската военна база в Катар.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *