Арест и за президентския съветник Илия Милушев – за шпионаж!

Арест и за президентския съветник Илия Милушев – за шпионаж!

Арестуван е съветникът по сигурност и отбрана на държавния глава Илия Милушев. Заедно с него е задържан и бивш разузнавач. Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура-София. 

Днес 09.07.2020 година, екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в гр. София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК – разгласяване на държавна тайна.

Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и И.М. – съветник на Президента на Република България.

Първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”.

Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Според главния прокурор Иван Гешев става въпрос вероятно за шпионаж. По думите му няма нищо странно в операцията – изнасяни са секретни документи, които после някакси са се оказали в касата на съветника. Съвсем нормално е да се види какво има в тази каса, смята Гешев.

„Един от тях е извадил секретни документи пред съда, които нерегламентирано са изнесени от Държавна агенция разузнаване и казва, че си ги е намерил в касата. Намерени са интересни неща и в други лица, има две лица под домашен арест. В едното е намерена чувствителна информация, касаеща Държавна агенция разузнаване. Ние имаме проблеми със законодателството. Това, което ви описвам, дали е престъпление, или не, ще реши съдът. Но в едни други държави, като САЩ, това се нарича политически шпионаж, но у нас няма такъв текст“, заяви още Гешев. Той призова депутатите да намерят правни механизми, които ползват Германия, Франция, Италия за борба с мафията.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *