Арх. Мирянова: Във всяко жилище на АРТЕКС влагаме безупречно качество, създаваме съвършенство

Арх. Мирянова: Във всяко жилище на АРТЕКС влагаме безупречно качество, създаваме съвършенство

Арх. Весела Мирянова
Изпълнителен директор на АРТЕКС

Всяка криза е изпитание, а за нас в АРТЕКС има един морален кодекс, който сме сме наследили от старите майстори – във всичко построено вграждаш своето име и чест! Затова за нас честта и стремежът към съвършенство и безупречно качество не са просто обещания – това е успешната ни формула – здравите основи, върху които е създадена компанията ни!
Времето безмилостно отсява – компании, хора, идеологии и организации изчезнаха през годините. Но ние останахме, минахме успешно през всички предизвикателства и можем смело да заявим, че имаме опита, екипа и капацитета да се справим с тях. От създаването ни през 90-те години ние неизменно сме в офиса си на ул. „Неофит Рилски“ – винаги сме тук и винаги се занимаваме само с едно единствено нещо – създаваме домове с безупречно качество. Каквито и бури и ветрове да минат, няма значение кога и при какви обстоятелства е строена една наша сграда – тя винаги отговаря на най-високите стандарти, и то за поколения наред.

И във всичките години най-силният ни ход е била нашата антикризисна мярка – „Повиши качеството“.

Никога не сме си помисляли да правим компромис с качеството и да намаляваме разходите, а по време на криза инвестираме дори повече!

С гордост можем да кажем, че всяка наша сграда е произведение на изкуството! Не можете да сбъркате сграда на АРТЕКС – ще я познаете не само по уникалната ѝ архитектура, но и по усещането, което изпитвате, когато я гледате, по духа ѝ.

Във всяко жилище влагаме любов, създаваме съвършенство

Във всяко наше жилище влагаме толкова любов, грижа, майсторство и талант, колкото творците влагат в своите шедьоври. Преди да създадем един дом, ние мислено го обитаваме от сутрин до вечер. Решаваме казуси, свързани с движението в него, с навиците на хората от различни възрасти, с обзавеждането. Търсим най-хармоничното разпределение на пространството, прецизираме стаите така, че животът в тях да е комфортен, пълноценен, да улеснява бита и да внася лекота в ежедневието на хората.

За нас не е важно просто да създаваме нещо ново – за нас е важно да създаваме съвършенство. Прекарваме изключително много време в търсене на изключителната форма, на най-добрите материали, в проучване на най-иновативните технологии в строителството. Усетим ли лекотата и радостта от това да живееш в това жилище, знаем че сме на прав път и че сме близо да съвършенството.

Внимание към всеки детайл

Всеки елемент от този процес е еднакво важен за нас – тежат ли детайлите в интериора, може ли да създадем усещането за „въздушност“ чрез изобилието на светлина, перспектива, симетрия, отражения, отблясъци? Как да използваме сенките, полусенките и играта на цветовете, за да синхронизираме живота в сградата с естествената светлина, която всяка минута се променя? И винаги се питаме – това ли е най-доброто?
Внедрили сме един майсторски принцип в работата си: качеството и на най-незабележимия детайл не трябва да отстъпва по нищо от безупречното качество на цялото. Подхождаме с еднаква педантичност както към фасадата на сградата, така и към невидимия квадратен сантиметър във фоайето, стълбищата, покрива. Парапетите и пощенските кутии са също толкова важни, колкото и детайлите във всяко жилище в сградата.

Природата – нашият най-добър коректив

Всички имаме все по-голяма нужда от енергията и красотата на природата в ежедневието си. И затова търсим най-добрите природосъобразни решения в архитектурата и сами създаваме такива. Природата е нашият най-добър коректив в този процес – ние не само черпим вдъхновение от нея, но и се стремим да я насърчаваме и внедряваме в проектите си. Стараем се да опазваме всички растителни видове на терените си – търсим и намираме начини да защитим кореновата система на дърветата и затова те не залиняват, след като издигнем сградата.

Ако се наложи да компенсираме растителност, го правим щедро, а ако теренът позволява, изграждаме екопаркове с всичко необходимо за едно спокойно прекарано време в унисон с природата. Парковото оформление придава индивидуалност на средата, затова много често проектът за зелените площи около една наша сграда предхожда същинския проект за нея.
Радваме се, че хората започват все повече да ценят този вид строителство, тъй като добавената стойност, която хуманната архитектура придава на сградите, е инвестиция в бъдещето и в качеството на живот на обитателите им.

Клиентите очакват от нас комфорт, отговорност и етичност

Ние правим жилища, в които нашите клиенти искат да посрещат близките си, в които да събират приятелите си с радост. Те търсят най-доброто – съвършенство и партньор, на когото могат да се доверят и очакват от нас комфорт. Знаят, че ние вече сме помислили за най-добрите решения за пространството, осветляването му, въздушните и шумоизолационни системи, материалите. Все по-често хората, които идват в АРТЕКС, са наясно, че не трябва да правят компромиси с качеството, тъй като некачествените материали и суровини с вредни емисии много често са причина за занижения жизнен тонус и дискомфортът на обитателите на дадено жилище.

А времето, в което живеем, ни показва, че системите за почистване на въздуха в помещенията не са излишен лукс, а жизненоважни за здравето! Ние мисли за всичко това а за клиентите остава да усетят лекотата и спокойствието в нашите домове.

И нещо много важно – АРТЕКС няма бивши клиенти!

Ние сме на разположение винаги, когато те имат нужда от нас. Гаранционният период е чиста формалност – ние оставаме партньори до живот и за нас е важно не само клиентите ни, но и техните деца и внуци да са щастливи в дома, който сме построили за тях. Това е едно дългосрочно партньорство помежду ни, изградено върху доверие, отговорност и етичност!
След 27 години на пазара мога да смело да кажа, че АРТЕКС е спътник на хората, търсещи покрив, под който да бъдат щастливи и е много вдъхновяващо да видиш радостта им, когато изричат думите: „Ето това е моят дом!“. Това е най-големият комплимент за нас! Друг не ни е необходим!
Много често се случва наши клиенти да преоткрият достойнствата на жилищата ни на по-късен етап в процеса на експлоатацията им, защото с годините достойнствата на домовете на АРТЕКС „израстват” все повече. И това, че много тях се връщат, за да закупят втори или трети имот от нас, е най-голямото признание за добре свършената ни работа.

Компромисите, които никога не правим

ПРОСТРАНСТВОТО

Недопустимо е да се правят компромиси с малки спални, на които кубатурата въздух е недостатъчна за един или двама души. За съжаление дори в сгради, наградени от различни строителни конкурси, сме виждали спални по 9 кв.м, 11 кв.м, 12 кв.м.
А неудобната малка баня и зле осветената малка детска стая са абсолютно нефункционални пространства!
Жалко е, че купувайки жилище от 120 кв. м хората смятат, че наистина разполагат с толкова. Но всъщност живеят на 25 или 40 кв. м, колкото е площта на най-удобното място в дома – мястото, в което има някакъв живот. Останалите стаи се превръщат в своеобразни коридори, през които само се преминава, за да се стигне до там, където „има живот”. А мебелите, изработени по поръчка, стават неизбежни – няма как да се сложи добра стандартна мебел в такова обременено пространство.
За огромно съжаление, това са места, където животът няма как да тече гладко – хората просто не могат да бъдат щастливи в подобни пространства. В тези помещения човек се налага да се адаптира към техните изисквания, а не обратното – домът да се адаптира към човека.

Има огромна разлика между „помещение“ и „дом“. Ние строим домове! И хората трябва да знаят, че когато купуват от АРТЕКС, те правят инвестиция в бъдещето. Затова не трябва да допускат компромиси нито с комфорта и функционалността на жилището, нито с качествата на средата, която ще обитават.

ЕКОЛОГИЧНИ МАТЕРИАЛИ

В АРТЕКС разбираме екологичността на материалите и технологиите като безопасност за човека. Ще дам само един пример: в суровата смес на дограмата, която използваме няма никакви вредни отровни съставки, нито пък в използваните бои, мазилки, фасадни облицовки. И това ни се струва най-логичното, когато изграждаш дом, в който би трябвало да живеят здрави, бодри и спокойни хора.

ШУМОИЗОЛАЦИЯ

Вече много хора смятат, че шумът от горния или долния етаж е неизбежно неудобство, но не и ние. Използваме високотехнологична звукоизолационна мембрана във всичките си сгради, която осигурява изолация против ударен шум. Дори да има малки деца, парти, съседка с токчета – това не се чува. Опитът показва, че това съдейства и за доброто съжителство в сградата.

ВСЕКИ СЛЪНЧЕВ ЛЪЧ Е ВАЖЕН

Държим да постигнем оптималните параметри на ослънчаване на всяко помещение, тъй като това може да намали нуждата от потребление на енергия в сградите с повече от 45%, което води не само до чувствително по-ниски сметки за домакинствата, но и до пестенето на енергийни ресурси. За нас всеки слънчев лъч е важен! Винаги сме готови да се лишим от ефектно решение за фасадата в името на по-доброто ослънъчаване на помещенията.

ВЕНТИЛАЦИЯ НА ВЪЗДУХА

Ние първи в България въведохме т.нар. рекуперационна система за вентилация, която извежда и филтрира отработения въздух от помещенията, а неговата температура се използва за затопляне или охлаждане на внасяния отвън въздух. Подобряването на микроклимата чрез рекуперация е особено подходящо за хора, предразположени към алергии, бронхити, астма и други респираторни заболявания.

СМЕТОСЪБИРАНЕ

Погрижили сме се и за „невидимото“ сметосъбиране и още много детайли, които правят живота в сградите ни комфортен, здравословен и най-важното – природосъобразен!
Природата, слънчевата светлина, модерният дух в класически форми, качеството и непреходността на създаденото са неща, на които наистина държим! И не се пестим – работим колкото и когато е необходимо, за да ги постигнем.

ПО-НИСКИ ЕНЕРГИЙНИ РАЗХОДИ

Нашите жилища осигуряват спокойствието, че личния ни комфорт не причинява разхищение на ресурси, а дори напротив – постигаме чувствително занижаване на енергийните разходи, с което помагаме на всеки наш клиент да бъде социално отговорна личност. Един такъв дом излиза много по-евтино, защото енергийните му разходи и тези за поддръжка са минимални, в сравнение с разходите на масово предлаганите в момента на пазара жилища.

Тази нова философия на строителство със сигурност може да стане много по-достъпна и разбираема за хората, ако в България започнат да се прилагат по-ясни и категорични критерии в измерването на екологичността на сградите, а не да се задоволяваме само с неясни декларации, че са „зелени“.

УДОБНИТЕ ВИСОКИ СГРАДИ

Има и един предразсъдък, с който обществото ни тепърва ще трябва да се справя – високите сгради. Дано осъзнаем колко удобен, икономичен и вълнуващ може да бъде животът в съвременните високи сгради и АРТЕКС ще бъде сред първите, които ще демонстрират това – с двете сгради ДИАМАНТ, с бъдещата ЗЛАТЕН ВЕК. Предубежденията спрямо високите сгради са наследство от времето на стандартизираното безлично строителство. Преодоляването на тези предразсъдъци е неизбежно, въпрос на време и добри примери е.

Нашето търсене обуславя предлагането на пазара. Това дали градът ни ще бъде приветлив, иновативен, европейски, красив и удобен зависи от нашата търпимост към неприветливото, потискащо и некачествено строителство. Ние искаме нашето „у дома“ да е най-уютното, хармонично и съвършено място – тук, в България.

Като създател знам, че не е достатъчно само да създадеш нещо, а и да му вдъхнеш живот, да му дадеш душа. Това представлява архитектурата, която остава. Непреходната архитектура. Тази, която ние от АРТЕКС искаме да завещаем на бъдещите поколения. Защото знаем, че създаденото от нас ще надживее много хора, предизвикателства, суета. И ще остане.

Ние създаваме безценно бижу

Държим изключително много на етичното строителство и ценностите на АРТЕКС, които ни помагат не просто да строим, а да творим! Този вид съзидание не се учи, то ти се дава. И най-съкровената мечта на всеки, който го е получил, е да предаде нататък магията на красотата, вълшебството на съвършенството.

Наистина се гордеем със създаденото от нас! Наясно сме, че създаваме безценно бижу – от идеята за него, до ключа, който предаваме на хората. И вярваме, че който търси съвършенството, пътят му рано или късно ще го доведе при нас.

Арх. Весела Мирянова е родена през 1965 г. в гр. София. Завършва със златен медал за отличие строителния техникум „Христо Ботев”, след което и Висшия институт по архитектура и строителство (специалност „Архитектура”, специалност „Жилищни сгради и комплекси”) – отново с най-висок успех.
Арх. Мирянова е Председател на Съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД, член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата; делегат на Първия конгрес на Съвета на жените предприемачи към Асоциацията на Балканските палати (АВС), проведен в Истанбул, в качеството си на член на Управителния съвет на Българската асоциация на жените предприемачи.
Носител е на множество отличия за лидерските си качества и бизнес постиженията си през годините.
Майка е на две деца – син на 31 години и дъщеря на 27 години, има и внук на 6 години.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *