Атанас Бобоков пред съда: Невинен съм! Този списък съм го взел от книгата „Най-богатите българи“

Атанас Бобоков пред съда: Невинен съм! Този списък съм го взел от книгата „Най-богатите българи“

Като гледах първата пресконференцията останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взете от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва „Най-богатите българи“. Водил съм си бележки“.

Това заяви пред съда и безнесменът Атанас Бобоков, обвинен за докарване на опасен боклук в България.  В килията даже един ат арестантите се пошегувал с него с думите: Допиши и мен“. 

Специализираният наказателен съд решава какви мерки за неотклонение да наложи на задържаните братя Атанас и Пламен Бобокови, зам.-министъра на екологията Красимир Живков и още 8 арестувани за схемата с боклука и други престъпления, свързани с данъчни измами и злоупотреба с влияние, при мащабната акция на спецпрокуратурата в четвъртък. Преди минути съдия по делото Ангелина Гергинска даде ход на съдебното следствие, предаде репортер на Novini.bg. От изявленията на спецпрокуратурата вчера стана ясно, че тя ще поиска постоянен арест за единия от двамата братя Бобокови, за зам.-министъра и още двама души.

Бобоков говори около 10 минути пред съда.

Той подчерта, че списъкът го е правил собственооръчно от една книга и в един от редовете пише и за него.

 

„Не можах да разбера защо трябва да се споменават някакви милиони, 60-70 милиона. Излиза сега, че аз имам да давам тези милиони или да ги взимам. Не мога да разбера защо по този начин трябваше да започне оплюването на бизнесемена Бобоков. Всичко се бута при италианския боклук. 

Не мога да разбера защо по този начин трябваше да започне оплюването на бизнеса ни. Имаме производствени фирми в 8 държави. Фирмата в Северна Италия сме я купили, за да можем да използваме италианския потенциал. С това обвинение се слага кръст на производството ни. Даже и да ме оправдаете, аз няма да мога да дам работа на хората във Враца. Аз разбирам от бизнес. Все пак съм на 60 години“, каза още Бобоков. 

Тази престъпна група е много странна. Със зам.-министър Живков сме се виждали един път. Не го познавам, нито семейство му. С директора на РИОСВ-Плевен съм говорил два пъти по телефона. Никога не сме се събирали да си обмисляме предстоящите планове. Каква престъпна група сме?“, попита Бобоков. 

Бобоков почти през сълзи се обърна към съдията и обясни, че няма нищо общо със сочените за престъпна група лица.

Васил Богданов – управител на фирмата “Монбат рисайклинг”, е направил самопризнания за схемата, по която са обвинени неговите шефове – братята Атанас и Пламен Бобокови, станало ясно в съда съобщава „Труд“.

Според прокурорите по делото обвиняемият зам.-министър на екологията Красимир Живков е отправил заплахи към свои подчинени и към търговски дружества. Живков е в близки отношения с Атанас Бобоков от 2014 година, като зам.-министърът е издавал нотификации на фирмите на бизнесмена.

С оглед на събраните свидетелски показания в РИОСВ-Плевен са назначавани хора от Красимир Живков единствено и само при одобрение от страна на Бобокови. 

Според държавното обвинение има реална опасност Живков, в качеството си на длъжностно лице, заедно с останалите задържани, да повлияят на разследването. Магистратите са категорични, че престъпните деяния са извършвани повече от 5 години и обществената опасност е много висока, затова искат постоянна мярка „задържане под стража“ за зам.-министъра на екологията и Атанас Бобоков. 

Прокурорите по делото са категорични, че има насрочени редица експертизи, включително и в Министерството на екологията, и в случай че обвиняемият бъде освободен, той може не само да укрие доказателства, но и да окаже натиск върху свидетели. Към настоящия момент са събрани доказателства, които сочат че Живков е извършил и други престъпления, за които се събират все още доказателства, обосноваха се магистратите в съдебната зала за искането си зам.-министърът на екологията да остане в ареста. 

Адвокатът на Бобоков Илиян Василев посочи, че клиентът му трябва да бъде пуснат без никаква мярка. Защото се иска задържане под стража за престъпления, които прокуратурата има намерение да докаже тепърва. „Законът ви задължава да посочите кои престъпления са се сдружили да вършат тези лица. Във вашето обвинение това го няма. Никой не ви е пречил вместо да отделите толкова енергия и професионализъм в даването на пресконференции, да съобразите обвиненията със законовото изискване. Защото в момента тези хора нямат годно обвинение. Все едно някой да е обвинен в убийство, без да е посочено кого е убил“, посочи адвокатът.

След тези реплики съдията го помоли да приключи с „обучителната част към прокуратурата“. 

Василев каза още, че обвинението е толкова неясно, че е чак негодно. Адвокатът попита къде са братя Бобокови в този сюжет? С какво те са обективирали своето участие в престъпната група. „За Пламен Бобоков прокуратурата не представя абсолютно нищо. Не само за участие в престъпна група, а за каквото и да е противоправно деяние“, каза Василев.

Той посочи още, че вносът на опасни отпадъци не е незаконен и „Монбат ресайклинг“ има всички необходими разрешения да я осъществява. „Те са проследени във всеки милиметър от своето движение. Има предварителен, текущ и последващ контрол. Не само от България, а от всички държави, през които е преминал. Това, което е тръгнало от Италия, всички държави по трасето са контролирали“, каза Василев. Според него няма твърдение за нито един кубически сантиметър отпадък, който да е незаконно внесен – нито от Хърватия, нито от Румъния, нито от Италия.

Според адвоката със споменаването на Италия „прокуратурата и ДАНС се опитват да придърпат Атанас Бобоков и фирмата му към онези камари с боклуци, с които те нямат общо“.

Всеки момент се очаква да стане ясно какво ще е мярката за  неотклонение на Атанас Бобоков,като от прокуратурата поискаха той да остане в ареса, защото има достатъчно ресурс да се укрие в чужбина.

Всеки от арестуваните е представляван от по двама адвокати. Те не оспорват събраните доказателства и не оспорват те да се ползват в хода на делото. 

Припомняме, по-рано сутринта делото бе отложено, защото защитниците на обвиняемите поискаха да се запознаят и да четат 66-те тома с доказателства. 

Няма абослютно никакви доказателства в тези 66 тома, че Атанас Бобоков е участвал в организирана престъпна група, по начина по който го описва специализираната прокуратурта, заяви от своя страна адвокат Илиян Василев, защитаващ един от братята Бобокови. 

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *