Безработицата в САЩ се увеличава

Работодателите в частния сектор на САЩ са съкратили 123 000 работни места през декември. Това представлява първото нетно понижение на трудовата заетост от април 2020 г. насам, предава Reuters. Съкращенията са вследствие на наложените строги ограничителни мерки в страната, които целят да спрат разпространението на COVID-19. Забраните принудиха редица ресторанти, барове и други заведения в сферата на услугите да затворят, което създаде хаос на трудовата борса.

Според данните на Националният доклад за заетостта на Automatic Data Processing Inc. (ADP) това е изненадващ ход от страна на частните фирми. Според него най-много работни места са били освободени в големите компании, които са с над 500 души персонал. Малките фирми, в които работят между 1 и 49 души, са отчели по-малко съкращения. От началото на пандемията данните показват, че първата група е освободила 147 000 души, а втората 13 000.  

За месец декември ADP обяви, че секторът на услугите е най-засегнат от противоепидемичните мерки, което е довело до съкращението на 105 000 трудещите се в сектора. В производството и промишлеността също е отчетено сътресение, но в по-малък мащаб, информират от ADP.

„Тъй като въздействието от пандемията върху пазара на труда се засилва, декември отчете първият спад от април 2020 г. Загубите на работни места бяха концентрирани предимно в хотелиерския сектор, търговците на дребно и малките и средни бизнеси“, заяви Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на ADP.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *