Безработицата по държави преди втория локдаун (инфографика)

Броят на безработните набъбна по целия свят през изминалата пролет, когато страните затвориха икономиките си, за да забавят разпространението на COVID-19. С поредната вълна на пандемията, която удря точно сега, е интересно да се види на какво е било нивото малко преди втория локдаун в Европа, който започна през ноември.

HowMuch използва данни от Международния валутен фонд (МВФ) за повечето страни по света и ги е визуализирал чрез интересна инфографика. Вижда се, че нивата на безработица са значително по-високи. Най-лошите показатели са в Южна Африка (37%), Западния бряг и Газа (32.2%) и Бахамите (25.1%).

От друга страна Сингапур (3%), Чехия (3.1%) и Швейцария (3.2%) имат най-ниските нива на безработица в света, което показва как някои икономики се справят по време на пандемията от коронавирус.

САЩ са някъде по средата на класацията. Със степен на безработица, която се движи около 8.9%, САЩ класира 45-о място от 103 обхванати страни.

Двата региона, които се справят сравнително добре на фона на останалия свят, са в Централна и Източна Европа, както и части от Азия. Процентът е 4.3% в Германия и 3.3% в Япония.

Числата показват процента от населението на страната, което е без работа, но търси работа. Държавите с най-високи нива са едновременно в центъра на визуалното представяне по-долу и също така са най-големи. И обратно, страните с най-ниски нива са разположени в периферията и са с най-малък размер.

Създателите на инфографиката прилагат и схема за цветно кодиране по континенти, предоставяйки интуитивен многоизмерен изглед на глобалната ситуация с безработица.

Ето класация на държавите с най-високи нива на безработица на всеки континент, където има данни.

Най-високите нива на безработица в Северна Америка

 1. Канада: 9.7%
 2. САЩ: 8.9%
 3. Мексико: 5.2%

Най-високите нива на безработица в Южна Америка

 1. Бахамите: 25.4%
 2. Белиз: 25.1%
 3. Коста Рика: 22%
 4. Колумбия: 17.3%
 5. Доминиканска република: 16%

Най-високите нива на безработица в Европа

 1. Северна Македония: 20.2%
 2. Гърция: 19.9%
 3. Босна и Херцеговина: 19%
 4. Испания: 16.8%
 5. Сърбия: 13.4%

Най-високите нива на безработица в Азия

 1. Западен бряг и Газа: 32.2%
 2. Армения: 22.3%
 3. Турция: 14.6%
 4. Иран: 12.2%
 5. Монголия: 12%

Най-високите нива на безработица в Африка

 1. Южна Африка: 37%
 2. Судан: 25%
 3. Мавриций: 21%
 4. Алжир: 14.1%
 5. Мароко: 12.5%

(Налични ограничени данни в Африка)

Най-високият процент на безработица в Океания

 1. Фиджи: 13.4%
 2. Австралия: 6.9%
 3. Нова Зеландия: 6%

(Налични ограничени данни за Океания)

Първото и най-ярко прозрение е колко удивително високо е равнището на безработица в голяма част от света. Невероятните 36 държави имат двуцифрени нива на безработица. Най-лошо е положението в Южна Африка с 37%, следвана от Западния бряг и Газа (32.2%) и Бахамите (25.1%). Но равнищата на безработица са изключително високи и в няколко развити и напреднали икономики, включително Испания (16.8%) Италия (11%) и Канада (9.7%). Но трябва да се отбележи, че някои от тези страни се бориха с висок коефициент на безработица и преди пандемията от коронавирус, което предполага, че може би вирусът просто влошава допълнително и без това лошата икономическа ситуация.

Картата по-долу съдържа и няколко ярки петна. Има много страни с ниски, а понякога и изключително ниски нива на безработица. Япония се откроява като една от най-големите икономики в света, където делът е едва 3.3%. Процентът в Китай е само 3.8%. А за Германия, икономическата сила на ЕС, безработицата е само 4.3%. САЩ попадат точно в средата с 8.9%.

Коронавирусът причинява дългосрочни проблеми за здравето на много хора. Това може да се разглежда като потенциална причина за бъдещи искове от застрахователите за инвалидност, ако вирусът пречи на хората да се върнат обратно на работа ,пише HowMuch в своя анализ.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *