Беларус събира запасняци на границата с Русия

Беларус събира запасняци на границата с Русия

В района на Витебск в северната част на Беларус е планирано военно обучение на запасняци, което ще започне на 11 август, заяви пред РИА Новости официалният представител на Министерството на отбраната на републиката Наталия Гаврусик.

„Подготовката на резервистите във военно-тренировъчни лагери е процес, който продължава непрекъснато във въоръжените сили. Военнозадължените лица биват редовно призовавани за обучения с различна продължителност през цялата година“, каза тя.

Гаврусик също припомни, че получаването на призовка не означава непременно покана за обучение – актуализирането на документи, данните на военнозадължените лица, инструкциите за мобилизиране са обичайната работа на военните окръжия.

Новината идва на фона на скандала със задържането на 33 руски граждани, за които се твърди, че са членове на наемническата група „Вагнер“ и са изпратени в Беларус, за да я дестабилизират малко преди предстоящите президентски избори. Според беларуските власти Кремъл е изпратил близо 200 наемници в страната с тази цел.

По-рано в редица канали в мрежата „Телеграм“ се появи информация, че на военнозадължени жители на района на Витебск, граничещ с Русия, са изпратени призовки за явяване в пунктовете за военен сбор на 10 август (един ден след гласуването на президентските избори). Както отбелязват източниците, става дума за 25-дневен тренировъчен лагер.

На 9 август в Беларус ще се проведат избори за държавен глава.

Предизборната кампания е придружена от арести на опозиционни политици и активисти, както и с нерегламентирани протести в Минск и други градове.

По-рано Лукашенко заяви, че не би искал да включва въоръжените сили в опазване на обществения ред, но „всичко може да се случи“. Според него властите ще направят всичко, за да предотвратят „майданите“ в републиката, тъй като това е „от полза само за „някой отвън“, който иска да отслаби държавата и след това да прави каквото си поиска с нея“.

В същото време президентът на Беларус не призова за гласуване за неговата кандидатура и заяви, че „това е работа на всеки“.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *