Берлин: Лаборатории във Франция и Швеция потвърдиха, че Навални е отровен с „Новичок“

Берлин: Лаборатории във Франция и Швеция потвърдиха, че Навални е отровен с „Новичок“

Специализирани лаборатории във Франция и Швеция потвърдиха, че Алексей Навални е отровен с невротоксично вещество от рода на „Новичок“. Това съобщи днес германското правителство, цитирано от международните агенции.

Според говорителя на правителството в Берлин Щефен Зайберт двете лаборатории са анализирали „проби, взети“ от организма на руския опозиционер Алексей Навални, който е на лечение в берлинската болница „Шарите“.

„Подновяваме призива към Русия да изясни станалото“, призова в комюнике говорителят. Той отбеляза, че това отравяне е „тежко нарушение“ на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

На 2 септември Берлин за пръв път обяви, че Навални е бил отровен с „Новичок“, позовавайки се на данни от германска военна лаборатория.

Русия обаче оспори резултата.

„Правителството на Германия отправи молба и към други европейски партньори – Франция и Швеция, – да направят независима проверка на германските доказателства въз основа на нови проби, взети от Навални“, пише в комюникето. В текста се посочва, че „резултатите от това изследване в специализирани лаборатории във Франция и в Швеция вече са на разположение и потвърждават германските доказателства“.

„Вече три лаборатории са представили по независим начин доказателство, че причината за отравяне на Навални е невротоксично вещество от групата на „Новичок“, се отбелязва в комюникето, цитирано от БТА.

Германия е „сезирала Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за проучване на доказателствата по случая Навални“, информира говорителят и уточнява, че Конвенцията за забрана на химическите оръжия предвижда по-специално „всички подписали я държави да получава техническа помощ от ОЗХО“.

Базираната в Хага организация е „взела проби от Навални и е предприела необходимите мерки, за да бъдат изследвани те в референтни лаборатории на ОЗХО. Поддържаме тесен контакт с европейските си партньори във връзка със следващите етапи“, пише в заключение говорителят на германското правителство.

Руската полиция заяви в петък, че би желала да разпита Навални в Германия, от която поиска да й предостави цялото си досие за случая, по-специално анализите на германската военна лаборатория.

Руските власти твърдят, че анализите, направени в Русия при хоспитализирането на Навални в сибирския град Омск, преди да бъде преместен в Германия, не са показали наличието на никакви отрови в организма на политика, излязъл от кома на 7 септември.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *