Биткойн е на гребена на вълната: Какво предстои този път?

Биткойн се завръща. Миналата седмица криптовалутата поскъпна до над 18 000 долара за първи път от декември 2017 г. Като цяло тя е в подем през последните 12 месеца, отбелязвайки над 150% годишен ръст. Доброто представяне я доближава все повече до рекордните нива от почти 20 000 долара.

Свързани

Но какво следва от всичко това? Има ли разлика между сегашното рали на биткойн и това от края на 2017 г.? Докъде ще стигне цената този път? Отговори на тези въпроси търси CNBC в свой анализ по темата.

Какво е различното този път?

Много коментатори в бранша казват, че криптопазарът е узрял през последните три години.

„Основната разлика между сега и ралито през 2017 г. е, че тогава пазарът се движеше от спекулации на дребно, а сега се управлява от корпорации и милиардери“, обяснява Мати Грийнспан, портфолио мениджър и основател на Quantum Economics.

Fidelity например създаде звено за инвестиции в цифрови активи, а PayPal наскоро позволи на потребителите си в САЩ да купуват, държат и продават различни виртуални валути. Показателно е и това, че известни инвеститори вече влагат парите си в биткойн. Става дума за мениджъри на хедж фондове, като милиардерите Пол Тудор Джоунс и Стенли Дракънмилър.

Редно е да се отбележи и настоящата ситуация на пандемия. Почитателите на криптовалути сравняват биткойн с актив, тип безопасно убежище. Те твърдят, че свързаните с Covid стимулиращи мерки са намалили привлекателността на суверенни валути като американския долар. Това навежда на мисълта, че повече хора търсят как да инвестират парите си в цифрови алтернативи.

Междувременно биткойн претърпя и ключово техническо събитие по-рано тази година – т.н. „разполовяване“ („halving” от англ. ез.). То се характеризира с намаляването наполовина на възнаграждението за „миньорите“, които успеят да добият биткойн. Според някои анализатори това също е допринесло за поскъпването през 2020 г.

Накъде отива биткойн?

Има много прогнози за цената на биткойн в близко и по-дългосрочно бъдеще. Оптимистите са единодушни, че скоро валутата ще премине рекорда си от 2017 г.

„Нов рекорд за всички времена е не само възможен, но до голяма степен привържениците на биткойн очакват да се случи всеки ден сега“, каза Грийнспан.

Паскал Готие, главен изпълнителен директор на разработчика на портфейли за криптохардуер Ledger, смята, че бичият тренд този път ще продължи по-дълго от предишния.

„Биткойн достигна пазарно разпознаване и зрялост, което го прави единствената монета, която определено е тук, за да остане“, каза той. „2021 г. ще бъде вълнуваща и все още ще бъде свързана с изграждането на страхотни продукти и технологии, но попътен вятър.“

Някои от прогнозите за цената на биткойн звучат дори твърде смело. Майк Новограц, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Galaxy Digital, очаква валутата да достигне 55 000 до 60 000 долара до края на годината. Същият обаче прогнозира поскъпване до 40 000 долара и през 2018 г., когато това не само не се случи, ами тя продължи да потъва стремглаво надолу.

Необходима предпазливост

Криптовалутата е известна с изключителната си волатилност. През 2018 г. той се срина до 3122, след като бе нараснала до близо 20 000 долара година по-рано. Само през последната седмица биткойн добави над 2000 долара към цената си. В понеделник по обяд един брой се търгуваше за малко над 18 729 долара. А в момента (след 17 ч. българско време) цената варира малко над 18 500 долара.

Предстои да разберем дали биткойн може да достигне нови върхове до края на годината, смята главният изпълнителен директор и съосновател на криптософтуерната компания Band Protocol.

Лиор Месика, основател и управляващ партньор на фирмата за рисков капитал Eden Block, заяви, че биткойнът е „измъчван от променливост“. Причината е „липсата на установен наратив и способност за манипулиране на пропорционалността му в отговор на колебанията в основната стойност“.

Според него интересът към биткойн се засилва с времето, въпреки че като цяло неговата използваемост все още изглежда незначителна. „Това доведе до продължаваща нестабилност на актива.“

И все пак съществува голяма увереност за перспективите пред цифровия актив. Някои наблюдатели очакват ръст до 50 000 долара още до края на 2020 г., като според тях има „все повече доказателства за тази възходяща тенденция“.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *