Близо 200 души са задържани на протеста срещу Ковид-мерките в Берлин (СНИМКИ, ВИДЕО)

Близо 200 души са задържани на протеста срещу Ковид-мерките в Берлин (СНИМКИ, ВИДЕО)

Не по-малко от 190 души са задържани в сряда по време на протестната акция срещу корона-политиката в Берлин. Пострадали са девет служители на органите на реда, съобщи германската столична полиция в „Туитър“, цитирана от ТАСС и Агенция „Фокус“. 

„Към 14:00 часа (15 часа българско време) са задържани 190 души. Двама човека веднага ще бъдат изправени пред съдия“, отбелязаха от правоохранителните органи. „Девет колеги са получили наранявания по време на операцията“, информира берлинската полиция.

Протестиращите все още не искат да напускат площада при Бранденбургската врата, ситуацията остава напрегната, съобщава кореспондентът на ТАСС. Сред демонстрантите има привърженици на различни политически сили, включително десни радикали.

Няколко хиляди души остават пред Бранденбургската порта, каза говорителят на столичната полиция Тило Каблиц пред репортери.

„На Бранденбургската врата има няколко хиляди души, които не искат да напуснат мястото на демонстрацията“, каза той. Полицията е била принудена да използва средства за разпръскване на протестиращите, каза Каблиц, тъй като те не са послушали призивите да се спазват хигиенните правила и да се разпръснат.

„Нямахме друга възможност, паралелно с това провеждаме задържания“, каза говорителят на полицията. Той поясни, че правоохранителните органи всъщност само изливат вода върху демонстрантите, но не използват водни оръдия с пълна сила, тъй като сред участниците има деца.

Преди това полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите. Редът в столицата на Германия се осигурява от 2,2 хиляди служители на силовите органи. За подпомагане на берлинската полиция участват служители на реда от други провинции на Германия.

Протестите съвпадат с гласуването в Бундестага за изменения в закона за защита срещу инфекциозни болести.
Парламентаристите искат да се споразумеят за условията, при които ограниченията ще влязат в сила при следващите огнища на коронавирус, както и да ги изложат ясно. Напротив, критиците вярват, че това ще разшири правомощията на германското министерство на здравеопазването. Настоящите ограничителни мерки бяха предприети от правителството с ръководителите на федералните провинции без участието на парламента.

Карантинен режим е в сила в Германия от 2 ноември. Ресторанти, барове и други гастрономически заведения бяха затворени за поне месец, храната и напитките могат да се продават само за отнасяне. Фитнес клубовете, салоните за татуировки, басейните, студията за красота и масаж, театрите, кината и концертните зали спряха да работят. За разлика от карантината, която беше през пролетта, детските градини и училищата, както и фризьорите и магазините са отворени. На обществени места се допуска среща на представители на максимум две домакинства. Можете да нощувате в хотели само в спешни случаи, а не за туристически цели.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *