БНБ критикува бюджета на правителството

БНБ критикува бюджета на правителството

Три водещи парламентарни комисии одобриха на първо четене държавния бюджет за 2021 г. Комисиите по бюджет и финанси, социални въпроси и здравеопазване заседаваха заедно при първата дискусия в парламента на проекта за финансовата рамка за следващата година.

Депутатите одобриха предложението на правителството, но Българска народна банка представи критики по него. Централната банка на страната бе представлявана от подуправителят Калин Христов, който предупреди, че очакванията за свиване на икономиката от 3% тази година и ръст от 2.5% догодина са твърде оптимистични. Забележката му бе направена в момента, в който Европейската комисия представи днес есенната си икономическа прогноза. Според нея българската икономика ще се свие по-малко от първоначално предвиденото, но въпреки това доста над 3-те процента на кабинета – 5.1%. Според последната прогноза на БНБ икономиката тази година ще се свие с 5.5%.

„Вероятно буферите трябва да бъдат по-големи, за да се гарантира риска срещу още по-негативен сценарий, защото на практика се вижда, че не може да се прогнозира развитието на пандемията, и оттам влиянието ѝ върху икономическата активност“, коментира той.

Според него има риск от вдигане на преките данъците в България – върху доходите на гражданите и печалбата на фирмите, ако в следващите години бюджетът не успее да се върне към траекторията на нулеви дефицити.

 „Увеличаването на преките данъци при свиваща се работна сила в страната и ниски нива на частните инвестиции няма да има добър ефект върху икономиката“, посочи подуправителят на БНБ.

Прогнозата на централната банка за спада на икономиката тази година е доста по-негативна от правителствената – 5.5%.

Като цяло проекта за Бюджет 2021 е най-големият, който страната ни е имала в стопанската си история. В него е заложено догодина правителството да има възможност да изтегли до 4.5 млрд. нов дълг. Правителството също така насочва повече пари а образование и здравеопазване, като голяма част от тях са европейски.

Още преди да бъде разгледан на първо четене проекта за бюджета в парламента пък премиерът Бойко Борисов вече разпореди промени в него на стойност 610 млн. лв. Допълните пари са предназначени за увеличение на възнагражденията на полицаите, пожарникарите и медицинския персонал, както и за увеличаване на детските надбавки.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *