Борис Джонсън: Великобритания премина пика на коронавирусната зараза

Борис Джонсън: Великобритания премина пика на коронавирусната зараза

Премиерът Борис Джонсън заяви в четвъртък, че Великобритания вече е преминала през пика на коронавирусната пандемия и обеща през следващата седмица да представи стратегия за излизане от ограничителните мерки и за възстановяване на икономиката, предадоха Ройтерс и БНР.

Провеждайки първата си пресконференция след възстановяването от Covid-19, и ден, след като годеницата му роди син, Борис Джонсън даде надежда на затворените по домовете им британци, но в същото време ги призова да придържат към ограничения, предназначени да забавят разпространението на вируса.

„Днес мога да потвърдя, че за първи път ние сме преминали през пика на тази болест. Подминахме върха и сме на склона надолу, като имаме толкова много причини да бъдем обнадеждени в дългосрочен план“, заяви той.

Той поясни, че сега е важно да не се изгуби контрол върху ситуацията. Джонсън предупреди, че е от жизненоважно значение да не се допусне втора вълна от зараза.

Изявлението му е факт, въпреки че сега Великобритания има втората най-висока официална смъртност от Covid-19 в Европа с 26 711 смъртни случая.

„Жизнено важно е сега да не губим контрол и да не бъдем зашлевени с втора, още по-голяма планина“, каза Джонсън, визирайки опасността от втора инфекциозна вълна.

С оглед обаче на нарастващата безработица и много компании, изправени до стената, британското правителство е поставено под натиск да приеме стратегия за излизане от коронавирусната криза.

В тази връзка Борис Джонсън обеща, че през следващата седмица ще представи „меню с опции“ за това как да бъде облекчена въведената карантина и блокада, но подчерта, че точните дати на всяка промяна ще се определят от научни съвети и данни.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *