Борис Джонсън спечели първото гласуване на спорния проектозакон за Брекзит

Борис Джонсън спечели първото гласуване на спорния проектозакон за Брекзит

Спорният проектозакон на британския премиер Борис Джонсън, който може да променя части в подписаното Споразумение за Брекзит, премина първата преграда в парламента, след като депутатите в Камарата на общините гласуваха със 77 гласа мнозинство в негова полза, предаде БНР.

Победата на правителството бе очаквана, като се има предвид мнозинството от 80 гласа, което има управляващата Консервативна партия.

От общо 650 депутати в Камарата на общините 340 гласуваха „за“ и 263 „против“ предложеното законодателство.

В обсъжданията преди гласуването министрите настояваха, че проектозакона е необходим, за да бъде защитена Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, ако се провалят преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Критиците обаче, сред които видни членове на Консервативната партия, предупредиха за рисковете, които носи нарушаването на международното право. Назряващият бунт в редиците на торите се очаква да се прояви по-сериозно в следващите фази на законодателния процес, който включва детайлно разглеждане на проектозакона по комисии, гласуване на трето четене в Камарата на общините, след което ще бъде изпратен в Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство.

Само в случай, че проектозаконът мине успешно през същите фази и в Камарата на лордовете той може да получи одобрението на кралицата и да се превърне в закон.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *