Брекзит – най-малкият проблем на българския туризъм

Велиĸoбpитaния oĸoнчaтeлнo вeчe нe e чacт oт Eвpoпeйcĸия cъюз, cлeд ĸaтo в нoвoгoдишнaтa нoщ изтeчe пpexoдният пepиoд пo Бpeĸзит. Oт 1 януари cтpaнaтa e извън eдинния пaзap и митничecĸия cъюз нa oбщнocттa. Cлeд мeceци нa xaoc и нaдигpaвaнe, нa 24 дeĸeмвpи Лoндoн и Бpюĸceл пoдпиcaxa дългooчaĸвaнoтo и cтpaтeгичecĸи вaжнo cпopaзyмeниe, ĸoeтo щe oпpeдeля тъpгoвcĸитe им връзки.

Освен промени за търговията, Брекзит ще окаже влияние и върху туризма в България. За това алармираха и от компанията за оценка на кредитния риск и кредитно застраховане Coface. В последния им анализ се казва, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще повлияе върху износа на български стоки, както и върху сектора на услугите и туризма.

Economic.bg потърси за коментар по този въпрос туристическия бранш в България. Оказва се, според тях, че Брекзит няма да е чак такъв проблем за страната ни и няма да окаже голямо влияние върху туризма. Тъй като над него продължава да тегне COVID-19 и именно заразата е по-големият проблем за бранша.

Най-оптимистично гледа на ситуацията Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес. „Брекзит няма да повлияе отрицателно на българския туризъм, тъй като всички туристически пътувания ще бъдат уредени по начин, по който туристите ще бъдат афектирани в най-малка степен. Не очакваме да има някакво забавяне или проблеми, които да са свързани от административна гледна точка с пътуванията“, казва той.

Това, което пречи на пътуванията, е пандемията. В момента работим в условия на неопределеност и се въздържаме от всякакви прогнози, тъй като ситуацията е много динамична“, казва още той.

Не всички обаче са толкова оптимистично настроени. Въпреки че и Даниела Стоева, собственик на туристическата агенция „Тандем Травел“ и член на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти в България (АБТТА), също казва, че коронавирусът си остава основната пречка пред развитието на туризма, тя има притеснения, че е възможен отлив на посетители в България заради Брекзит.

Ние работим с туристи от Великобритания и аз, в личен план, съм притеснена, тъй като има доста неясноти. Реално погледнато не би трябвало да повлияе на търсенето и на достъпа до дестинацията. Притеснена съм дали това, че Великобритания вече не е част от ЕС, няма да притесни туристите да се записват за екскурзии в Европейския съюз“, казва Стоева.

Сред основните промени, които ще имат негативен ефект върху туризма в България, е задължението за пътуване със задграничен паспорт. Другото, което ще окаже влияние, са цените на роуминг услугите. Освен това за Великобритания вече няма да важи директивата за европейките пътувания (по нейната сила туроператорите трябва да върнат парите за провалени екскурзии на туристите). „Великобритания има много добро, може би едно от най-добрите законодателства за защита на потребителите, но все пак няма как да бъдем под един общ знаменател“, казва още Стоева.

В нейната агенция вече има планирани дати за лятото от юни месец нататък за британски туристи, които да дойдат на екскурзия в България. „Имаме две серии от групи, свързани с културни обиколки на България“.

След края на пандемията, организираните пътувания от Острова ще се възстановят.

На това мнение е Димитър Балтов, член на управителния съвет Обединение „Бъдеще за туризма“ и управител на „Руал Травел“.“Великобритания е една от най-търсените дестинации от българските туристи, показва нашият опит като туроператори. Очаквам търсенето на организирани пътувания до Острова да се възстанови в третото и четвърто тримесечие на годината, без да има ефект Брекзит.  България е познат и утвърден пазар за Обединеното кралство, затова считам, че отмине ли заплахата от COVID-19, отново ще можем да разчитаме на организирани посещения от там. Притеснения у някои клиенти, били те българи, пътуващи за Великобритания, или британци – за България, може да има основно поради неинформираност или фалшиви новини. Именно поради тази причина приветствам всяка медия, която подема инициатива за информационна кампания по темата“, казва той.

И в този ред на мисли, въпреки допълнителните изисквания към британските туристи, Балтов не очаква отлив на британски туристи.

Британците вече се третират в ЕС като граждани на трети страни. В този смисъл за тях са валидни редица ограничения – за свободно придвижване, работа, пенсиониране и обучение, но не и за туризъм. С други думи няма основания да очакваме отлив на британски туристи към българските курорти след отхлабване на мерките и отварянето на границите. Още повече, че ЕС и правителството на Борис Джонсън се договориха да няма визов режим за цел пътуване и престой до 90 дни в страната, казва той.

Браншът отново разделен

В последните месеци туристическият бранш в България на няколко пъти се раздели вместо да се обедини в опит да се преодолеят последствията от коронавируса. Именно наложените ограничения, които са едни от най-строгите за туризма – забрана за организиране на всякакви групови туристически пътувания, се превърна в ябълката на раздора този път.

По думите на Николай Данаилов от Сдружение „Туризъм“ туроператори организират екскурзии и излизат чартъри въпреки заповедта на здравния министър.

„В заповедта на здравния министър се казва, че се забраняват организирани туристически пътувания. Многократно подадох сигнали към РЗИ за организирани екскурзии и чартъри, но без резултат. За българския туризъм няма никакво значение Брекзит“, казва Данаилов.

С Брекзит или не този бранш не заслужава нито стотинка, нищо че съм част от него. Можете да си представите разочарованието ми от целия бранш, казва още той, като алармира и за негови колеги, които по всякакъв начин се опитват да не върнат парите на туристите за провалени екскурзии заради ограниченията свързани с пандемията.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *