Брюксел пита българските институции за къщата в Барселона, аудиозаписите и новата конституция

Брюксел пита българските институции за къщата в Барселона, аудиозаписите и новата конституция

Групата в Европейския парламент, която е част от Комисията за правосъдие и вътрешен ред (LIBE), пита работи ли българският главен прокурор Иван Гешев по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов?

Комисията проведе закрито заседание за ситуацията в България в края на август в отсъствието на представители на българските власти.

В сайта на Европарламента са публикувани 29 въпроса към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър.

Един от въпросите е на какъв етап е разследването за къщата в Барселона, при положение, че има сигнали за този случай още през 2019 година. Евродепутатите питат и за изтеклите аудиозаписи, за които има подозрение, че са на премиера Борисов и в които се чуват заплахи да „изгори“ евродепутата Елена Йончева.

„Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата в борбата срещу корупцията, разследвани ли са политици, повдигнати ли са обвинения срещу тях и от коя партия са по-голямата част – от управляващата или от опозицията“, е друг въпрос, отправен към заместник-главния прокурор Красимира Филипова.

Евродепутатите искат да знаят дали е имало обществено обсъждане на предложенията за промени в конституцията и дали е правена оценка за въздействието им, както и какво налага съдебната власт да получи законодателна инициатива.

„В повечето страни съдебната власт прилага закона, а не го създава. Това е част от разделението на властите. Какво налага тази реформа“, питат евродепутатите. Те се чудят и защо президентът е изключен от процедурата по назначаване на главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища.

„Ролята на президента никога не е била обект на препоръки или анализи в докладите на ЕК или Венецианската комисия. Каква е целта?“, гласи въпросът.

„Смята ли правителството, че като представя съществени конституционни реформи само месеци преди изборите, това позволява внимателен, прозрачен демократичен процес“, е друг въпрос към управляващите.

Евродепутатите се интересуват и концентрацията на собствеността на медиите.
„България е на 111 място по индекса на свобода на средствата за масова информация, съобщава се за заплахи над журналисти. Какво ще направи правителството, за да се увеличи прозрачността на собствеността на медиите, за насърчаване на плурализма в това отношение и гарантиране безопасността на журналистите“, питат още от мониторинговата група.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *