БСК настоява държавата да поеме разходите за наеми на затворените бизнеси

Създаване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки с възможност за бързо получаване на компенсации от държавата, включително и за непокрити фиксирани разходи на дружествата.

За това настоява Българската стопанска камара в позиция отговор на намеренията на здравния министър да въведе строги ограничителни мерки в опит да овладее разпространението на COVID-19. Във фиксираните разходи на фирмите влизат такива за наеми, за кредити, за амортизация, за застраховки, месечните заплати и др.

От бизнес организацията настояват, че локдаунът, установен в другите европейски икономики през последните няколко седмици е бил представен успоредно с мащабни икономически мерки.

За пример от БСК посочват Австрия, където компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година.

Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Covid-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради вируса – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот.

В Унгария пък правителството ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г., посочват от БСК.

Припомняме, че при първия локдаун в България през пролетта единствената държавна схема за подпомагане на фирмите бе „60/40“ за запазване заетостта на фирмите. Впоследствие по европейски програми бизнесът бе финансиран и за покриване на някои други разходи.

Решение за взимане на по-тежки ограничения ще бъде взето на следващото заседание на правителството, като се очаква дотогава да стане ясно и какви ще са икономическите мерки, които да компенсират силно засегнатите сектори.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *