„Булгартрансгаз“ забърза изграждането на „Балкански поток“

Кръстеният от премиера Бойко Борисов „Балкански поток“ ще бъде изграден изцяло до края на тази година. Това става ясно от допълнително споразумение между „Булгартрансгаз“ и официалния изпълнител на проекта – саудитският „Консорциум Аркад.

С промяната на срокове изграждането на цялото трасе с дължина 474 км всъщност ще се случи по-бързо от предвиденото в първоначалния договор. Според него първите 308 км трябваше да бъдат изградени до 250 календарни дни от подписването на договора, което беше в края на месец май 2020 г. Пандемията обаче забави процедурата и трасето все още не е готово.

Останалите 166 км трябваше да бъде готов до 615 календарни дни. Сега обаче изграждането на цялото трасе е обединено в нов общ срок – 448 дни от възлагането на проекта през септември миналата година, което означава, че средата на месец декември всички 474 км от „потока“ трябва да са готови.

За неспазването на първоначалния срок изпълнителят посочва като причина създалата се извънредна ситуация в България, Европа и света заради Covid-19. Саудитският изпълнител казва, че обстоятелствата са засегнали всички части на проекта и са създали невъзможност за нормално изпълнение на строителството.

В споразумението, подписано между двете компании, се казва, че „Аркад“ не дължи неустойки или обезщетения заради това, че неизпълнението е станало поради форсмажорни обстоятелства.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *