Бундесбанк: Германската икономика се сви масивно през второто тримесечие

Бундесбанк: Германската икономика се сви масивно през второто тримесечие

Германската икономика се сви „масивно“ през второто тримесечие поради пандемията от коронавирус, отбеляза Бундесбанк в последния си месечен доклад, но допълни, че тя вече се намира в отскок, който може да продължи и през втората полугодие, намирайки подкрепа от предприетите правителствени фискални стимулиращи мерки.

Централната банка подчерта, че през второто тримесечие БВП на страната отбеляза най-големият тримесечен спад от началото на това проучване през 1970 година, като по време на най-строгите противоепидемични мерки през април беше достигната „най-ниската точка“ на икономическата активност.

Бундесбанк отбеляза, че очаква икономическата активност да продължи да се възстановява през втората половина на годината, намирайки подкрепа от пакета фискални стимули, предоставен от управляващите.

Германската централна банка също така заяви, че очаква свързаното с пандемията глобално забавяне на търговията да намали излишъка по текущата сметка на страната.

Именно големият търговски излишък на Германия беше сериозен обект на критики както от страна на Европейския съюз, така и от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, за причиняване на макроикономически дисбаланси.

Сега Бундесбанк вижда излишък по текущата сметка на Германия от по-малко от 5% от брутния вътрешен продукт на страната през всяка една година до 2022г.., което би представлявало спад от излишък за над 7% от БВП през 2019 г.

Официалната немска статистика Destatis ще представи предварителни данни за състоянието на икономиката на Германия през второто тримесечие този четвъртък (30-ти юли), като осредните прогнози на финансовите пазари са за спад на БВП с около 9% спрямо първите три месеца на годината, когато икономиката се сви с 2,2 на сто.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *