Бургазлията Цанко Цанков постави нов световен рекорд по плуване

Бургазлията Цанко Цанков постави нов световен рекорд по плуване

Българинът Цанко Цанков от Бургас постави нов световен рекорд за непрекъснато плуване в басейн в рамките на 12 часа.
Цанков преодоля безпрецедентните 50 километра и 600 метра, като подобри с почти 10 километра постижението на словенеца Мартин Стрел от 1998 година.

Българинът достигна стария рекорд още след 9:48.39 часа плуване пред пълните трибуни на басейн „Флора“ в Бургас.

След историческото постижение кметът на града Димитър Николов връчи на Цанков награда от общината, а на рекорда присъства и заместник-министърът на спорта Стоян Андонов.

Над 230 деца плуваха с Цанко Цанков в съседните коридори на басейна в последните четири часа. Включиха се и ветерани.
Всеки, който се участва, получи грамота с подпис на Цанков.

„Постигнах много по-добро постижение, отколкото бях планирал, а мисля, че това се дължи на подкрепата от публиката“, сопедил рекордьорът след плуването, цитиран от Радио „Фокус“ – Бургас.

„Посвещавам рекорда на всички, които подкрепят плуването и на всички деца, тъй като те са бъдещето на нашия спорт и на нашето общество. Най-вече смятам, че те са тези, които имаха най-голяма полза да се докоснат до това постижение и да станат част от него, от първо лице. Това се случва изключително рядко и е шанс в живота на човек“, посочи Цанков.

Той отчете, че Бургас е градът с най-добре развита плувна инфраструктура в България.

„Това е и причината, поради която се надяваме да имаме много шампиони, именно в плуването“, допълни той.

За успеха си Цанко Цанков получи почетен знак на Бургас от кмета Димитър Николов, който благодари за рекорда и посочи, че Бургас очаква и нови успехи от плувеца.

Бургас влезе в световните медии като град на световните рекорди благодарение на нашия герой Цанко Цанков, каза кметът Димитър Николов.

„Това е изключителен резултат, нямащ аналог в плувния спорт. Благодаря на всички жители и гости на града, както и на малките бъдещи шампиони, които станаха част от днешното постижение“, заяви още градоначалникът.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *