Бучковски започва консултации с българското външно министерство в понеделник

Както македонският телевизионен “Канал 5“ научи, специалният представител на македонското правителство Владо Бучковски ще започне консултации с представители на българското външно министерство в София в понеделник.

Целта е да се възстанови доверието в Споразумението за добросъседство. Планът за действие, или така наречената пътна карта за прилагане на споразумението, което е едно от трите ключови искания на София, ще бъде представен на масата на преговорите.

В зависимост от напредъка в хармонизирането на текста с българската страна не е изключена възможността за специална среща с министъра на външните работи на България Екатерина Захариева.

Самият Бучковски за „Канал 5“ само потвърди, че комуникацията с България се засилва, без да дава повече подробности. Че има сериозни опити за възобновяване на комуникацията, потвърди и българският вицепремиер Каракачанов, който заяви пред българските медии, че ще се срещне с Бучковски в София във вторник или сряда. Говорейки по радио K2, той остана на твърдите си позиции.

„Няма промяна в българските позиции. От декември миналата година наблюдаваме засилена антибългарска реторика, независимо дали става въпрос за медийни публикации или изказвания от официални лица. Ето защо България дори трябва да втвърди позициите си,“ каза Каракачанов пред Радио К2

Разговорите се водят във време, когато правителството е доминирано от виждането, че в навечерието на мартенските избори в България е малко вероятно да се очаква напредък. В петък надеждите за европейска интеграция на Македония бяха подхранени от Португалия, чийто външен министър заяви, че началото на преговорите на Македония е сред приоритетите на португалското председателство.

Източник Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *