България иска пари от ЕС, без да прави реформи

България иска пари от ЕС, без да прави реформи

Възможно ли е България да се превърне в дигитален конкурент в Европа, след като в момента е на едно от последните места? Това е един от въпросите, който беше поставен по време на днешната онлайн дискусия, на която се обсъждаше третият стълб от Плана за възстановяване и устойчивост на България в третия стълб – „Свързана България“.

„Проектите трябва да се движат много по-бързо. При този план има много по-кратки срокове и идеята е още следващата година да има реален ефект. 2025 -2026 г. не ни върши работата“, каза икономистът Георги Ангелов, който заяви, че е задължително страната ни максимално да се възползва именно от тази гъвкавост на плана.

Можем да получим пари и още преди да сме започнали да изпълняваме проектите. Планът позволява получаване на средства срещу реформи и може да не сме изпълнили проекти, но да сме направили реформи, казва още той. Именно тук обаче България доста изостава.

Ако погледнете третия стълб – „Свързана България“, искаме 2.7 млрд. лв., но за сметка само на една единствена реформа. Няма да ни дадат тези пари с една  реформа. Идеята е да има структурна трансформация на икономиката и след 5-10 години България няма да има нужда от повече пари. Трябва да докажем на другите европейски страни, че можем. Без реформи просто няма да има пари“, изрази мнение Ангелов.

С неговата позиция не се съгласи министърът на транспорта Росен Желязков и дори се опита да го опровергае, като каза, че всичко е реформа – „и транспорта, и цифровата свързаност сами по себе си са реформа“. Единствено председателят на новия ВиК холдинг Иван Иванов се съгласи с тезата на Ангелов, че именно реформите са ключът към успеха.

Според икономиста бързината в действията също имат много важно значение за икономическия растеж на страната.

„Дигиталната и транспортната свързаност са много важни за дългосрочното икономическо развитие. Трябва да се мисли за проекти, които ще решат проблемите в тази насока и повече неща трябва да се случват по-бързо. Бързината ще ни дръпне много напред“, смята Ангелов.

Не може всички нужди да се покрият от средства от ЕС, ще има нужда да се работи и по национални ресурси“, каза още той.

Нито за магистрали, нито за образование можем вечно да разчитаме на европейски средства. Според експерта, за да бъде напълно ефективен Планът за устойчивост на България, трябва да го допълним с бюджетни средства.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *