България няма да затваря ски пистите въпреки исканията на Германия

България няма да затваря ски пистите си, информират от Министерството на туризма. Те съобщават това въпреки призива на германския канцлер Ангела Меркел да бъдат затворени зимните курорти в ЕС през следващите месеци с оглед усложнената ситуацията с коронавируса.

Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените от нас изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси, се казва в съобщението от министерството.

Преди да отворят зимните курорти у нас те бяха задължени да предприемат редица мерки, за да могат да функционират. На 21 октомври със заповед на министъра на туризма Марияна Николова бяха въведени правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите, с цел да се гарантира здравето и безопасността на туристите. Мерките, които според направените вече проверки, се спазват, са обвързани с дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове.

Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души, гласят наложените ограничения.

От министерството заявиха, че както през летния сезон, така и през зимния, България ще разчита основно на вътрешни туристи, както и на гости от съседните балкански страни.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *