Ваксината срещу Ковид-19 – основна тема в състезанието за Белия дом

Ваксината срещу Ковид-19 – основна тема в състезанието за Белия дом

Вероятността за ваксина срещу Covid-19 преди изборите за президент в САЩ през ноември се превърна в една от основните теми за участващите в надпреварата. Президентът Доналд Тръмп за пореден път заяви, че ваксината може да е готова преди началото на ноември, a демократите погледнаха с недоверие.

По време на импровизирана пресконференция в Белия Дом в понеделник Тръмп увери, че ваксината ще е безопасна и обвини демократите във вредни тактики с поставянето под съмнение на неговите твърдения.

Ден по-рано кандидатът за вицепрезидент на демократите Комала Харис заяви, че няма доверие на Тръмп като поясни, че би се вслушала в мнението на експертите.
Подобно изказване направи и кандидатът за президент Джо Байдън, за когото Тръмп е казал толкова много неверни неща, че е подкопал общественото доверие.

На критиките на демократите президентът гледа като на „опасна реторика против ваксините“ и омаловажаване на едно бъдещо негово постижение.

Нападките между Тръмп и демократите са на фона на опасения в страната за това, че политически мотиви може да окажат влияние на разработването на ваксина за сметка на безопасността и ефективността.
В момента в САЩ три ваксини за Covid-19 са в последен стадий на тестване, при който около 30 000 участващи получават по две дози в разстояние на три седмици, след което са наблюдавани за странични ефекти – процес, който може да трае от една седмица до две години.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *