Великобритания влeзe в трети национален локдаун

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви старт на трети национален локдаун, който започва да тече от полунощ и ще продължи минимум до средата на февруари.

За този период се закриват всички училища. За втора поредна година заключителните изпити се отменят. Гражданите на страната ще могат да напускат домовете си – за храна, за физически упражнения на открито, за медикаменти или за работа. Фирмите за доставки няма да доставят алкохол. Затварят дори зоологически градини. Още от края на декември в по-голямата част от територията на кралството е забранена работата на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, на ресторантите, пъбовете и кафенетата.

До средата на февруари правителството планира да ваксинира 13 милиона души, които са изложени на сериозен риск (възрастни хора, медицински персонал, работници в домовете за възрастни хора).

Следващият уикенд ще бъде най-тежкият от епидемията, смята Борис Джонсън. Остава в сила стария призив на правителството: „Останете вкъщи, защитете NHS, спасете живота“.

„Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже пренатоварена след 21 дни“, заяви Джонсън.

В най-скоро време Великобритания ще издаде нови гранични ограничения, за да се опита да намали разпространението на COVID-19, заяви министърът на кабинета на страната Майкъл Гоув във вторник,. „Съвсем скоро ще излезем с нови предложения за това как точно да гарантираме, че границите ни са безопасни“, каза Гоув пред Sky News. „Но посланието е много, много ясно за гражданите на Обединеното кралство, че те не трябва да пътуват“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *