Великобритания може да разреши проблемите на шотландските рибари

По-рано днес от най-голямата транспортна компания в индустрията DFDS заявиха, че ще преустановят работата си до 18 януари. Причината са логистични и митнически проблеми, получени вследствие на „неясни разпоредби“ между ЕС и Великобритания след търговското споразумение.

От компанията посочиха, че те се дължат на „забавяне в издаването на здравни сертификати, работата на системите за контрол и липсващи митнически документи, защото хората не знаят от какво имат нужда“.

Юстис заяви, че служителите му са провели срещи с нидерландските, френските и ирландски власти, за да се опитат „да изгладят някои от тези проблеми“.

„Когато хората свикнат да използват документите, стоките ще потекат“, заяви министърът.

Рибарите пък казаха, че правителството не им е оставило гратисен период, в който да свикнат с новите системи и да се запознаят с документацията, която ще им бъде необходима в бъдеще.

„Вместо това ни хвърлиха в дълбокото и ни оставиха сами да се справяме със ситуация. Сега плащаме от джобовете си всички загуби, след като рибата се развали, докато седи в кашони по границите“, добавят те.

Юстис поясни, че „индустрията трябва по-бързо да се адаптира към това – с какъв цвят мастило трябва да попълва документите си“.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *