Великобритания одобри ваксината на AstraZeneca

Великобритания одобри ваксината срещу COVID-19, разработена съвместно от университета в Оксфорд и британската компания AstraZeneca. Това e повратна точка в борбата със заразата и ще доведе до масивна експанзия в имунизационната кампания в Обединеното кралство, която има за цел да върне живота към нормалното, съобщава BBC.

Правителството е поръчало 100 млн. дози от производителя – достатъчно за ваксиниране на 50 милиона души.

Днес правителството прие препоръката на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) да разреши ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет/AstraZeneca, заяви здравното министерство на страната.

Зелената светлина от регулатора означава, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна. Тя е проектирана през първите месеци на 2020 г., тествана е на доброволци през април и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора.

AstraZeneca и други разработчици заявиха, че проучват въздействието на новия, по-заразен вариант на коронавируса, но очакват техните ваксини да бъдат ефективни срещу него.

Одобрението на регулаторите е добре дошъл тласък за AstraZeneca и екипа на Оксфордския университет, които бяха обвинени в липса на яснота относно резултатите от изпитанията на късен етап. Вчера директорът на медицинския регулатор на Европейския съюз заяви, че надали ваксината ще получи разрешение в рамките на общността скоро. Причината е, че все още не са подадени документите за преглед.

Обобщените резултати от проучванията на ваксината на Оксфордския университет/AstraZeneca показват, че общата ефикасност е била 70.4%. При участниците, които са получили две пълни дози ефективността е 62%, но при по-малка тестова група, на която ваксината е инжектирана първо половин доза, а след това пълна, ефективността достига 90%, пише Reuters.

AstraZeneca не уточнява кой режим на дозиране е одобрен.

„Днес е важен ден за милиони хора във Великобритания, които ще получат достъп до тази нова ваксина“, каза главният изпълнителен директор на компанията Паскал Сорио. „Доказано е, че е ефективна, добре поносима, лесна за администриране и се доставя от AstraZeneca без печалба.“

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *