Великобритания планира рекорден бюджет за отбрана

Великобритания планира рекорден бюджет за отбрана

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви, че правителството подготвя допълнителна програма на стойност 16.5 млрд. британски лири (22 млрд. долара) за бъдещи военни програми, пише Forbes.

С част от разходите за отбрана страната ще създаде нова агенция, посветена на изкуствения интелект (AI), ще инвестира в развитието на националната киберсигурност и в изграждането на ново космическо командване, което да бъде способно да изстреля първата ракета за страната през 2022 г.

„Това ще бъде най-голямата инвестиционна програма в британската отбрана от края на Студената война“, изтъкна премиерът.

Правителството на Джонсън вече беше обявило, че ще увеличи разходите за отбрана с 0.5% над инфлацията за всяка година на настоящия парламент, но явно това не е достатъчно за премиера. С обявения днес „допълнителен тласък” секторът ще получи общо около 24.1 млрд. британски лири за четири години.

„Взех това решение в разгара на пандемията, защото защитата на Кралството трябва да е на първо място. Международната обстановка е по-опасна и по-силно конкурентна, отколкото по всяко едно друго време след Студената война и Великобритания трябва да бъде вярна на историята си и да стои до съюзници си, а за да го постигнем трябва надградим възможностите си”, коментира той.

Борис Джонсън заяви, че благодарение на новите програми ще бъдат създавани около 10 000 работни места годишно в цялата страна.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *