Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор

Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор

Председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки е осъден от Варненският апелативен съд на 4 години затвор за изнудване и рекет, се вижда от съобщение на сайта на съда. Решението подлежи на обжалване в пред Върховния касационен съд. Все още мотивите на съда за налагането на ефективната присъда не са публикувани, като това трябва да стане в законоустановения двумесечен период.

Първата инстанция оправда Марешки, но апелативните магистрати отмениха частично оправдателната му присъда. Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че Марешки трябва да плати и 8 хил. лв. глоба.

Лидерът на „Воля“ е признат за виновен, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., с цел да принудят Асен М. да заплаща всеки месец 10 000 лева, е заплашен с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. „Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество“, обясняват от съда.

Апелативният съд потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хил. лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838 лв. – за увредено имущество.

Освен депутат Веселин Марешки е и зам.-председател на народното събрание. Той е и неформален коалиционен партньор на ГЕРБ. Благодарение на гласовете на партията му управляващите успяха да съберат необходимия брой гласове, за да внесат проекта за обсъждане. Тогава Марешки заяви, че е подписал документа, без да го е чел, а в последствие се оказа, че правителството му е дал на концесия плаж „Кабакум“.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *