Виктор Орбан: Възстановителният план на ЕС е „абсурд и перверзия“

Виктор Орбан: Възстановителният план на ЕС е „абсурд и перверзия“

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico.

„Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“, заяви унгарският лидер пред местно радио.

Според предложението на Европейската комисия, което бе разкрито по-рано тази седмица, Брюксел ще събере 750 милиарда евро на финансовите пазари и ще разпредели парите чрез смесица от безвъзмездни средства и заеми към страните-членки. Блокът ще изплати грантовете за 30 години, започвайки от 2028 година.

Най-много от плана ще получи Италия – 172,7 от общо 750-те милиарда, както показват документи, видяни от Politico. Испания я следва със 140,4 милиарда, а трета е Полша с 63,8 милиарда.

Унгария ще може да вземе общо 15 милиарда – 8,1 в грантове и 6,9 в заеми.

„Истината е, че новата система за разпределяне, която ни представиха, е абсурдно и перверзно решение, защото дава повече средства на богатите, отколкото на бедните“, заяви Отбан.

Като отбеляза, че е необходимо да се проучи предложението на Комисията, Орбан повдигна опасения относно за участието на Унгария в гарантирането на заеми от ЕС.

Предложението би означавало, че „вие, като унгарски гражданин, трябва да поемете отговорност за изплащането на гръцки, италиански или френски дълг, и ако те не могат, ще го върнете вие“, каза Орбан.

Премиерът също обяви нова „национална консултация“ (референдум), на който унгарците ще могат да гласуват по пощата, включително за идеята на милиардера Джордж Сорос за вечни облигации, които Орбан нарича „дългово робство“.

Източник Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *