Виктор Орбан: Не знам защо Марк Рюте мрази мен и Унгария

Виктор Орбан: Не знам защо Марк Рюте мрази мен и Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан каза пред репортери в неделя, че е необходимо повече време за договаряне на начин за свързване на финансирането от ЕС с върховенството на закона – и каза, че холандският премиер Марк Руте го мрази, пише европейската редакция на Politico.

Говорейки за предложение, което би обвързало достъпа до паричните средства на ЕС с критериите за правова държава, унгарският лидер постави под въпрос необходимостта от нов механизъм, но каза: „Ние не сме против това, нека го обсъдим, но отнема седмици. Готови сме да го направим, но новият правен инструмент и механизмът трябва да бъдат правилните “.

Унгарският премиер заяви, че страната му има спор с Нидерландия по този въпрос.

„Не знам каква е личната причина холандският премиер да мрази мен или Унгария, но той атакува толкова остро и е пределно ясно, че защото според неговото мнение Унгария не спазва върховенството на закона, тя трябва да бъде наказана финансово. Това е неговата позиция, която не е приемлива, тъй като няма решение относно ситуацията с върховенството на закона в Унгария“, каза Орбан.

Унгарският премиер заяви, че е направил две предложения на срещата на върха на лидерите на ЕС: германското председателство на Съвета да гарантира, че ще бъде взето решение относно процедурата за върховенство на закона срещу Унгария – така нареченото производство по член 7, и за неправителствените организации да бъдат регулирани по същия начин като политическите партии.

Орбан също заяви, че е готов да остане в Брюксел една седмица, за да получи сделка за бюджета и коронавирус. „Мисля, че имаме добър шанс да сключим сделка. Ако сделката бъде блокирана, това не е заради мен, а заради холандеца“.

Той добави, че бившият комунистически режим „е използвал непроверени юридически термини, абсолютно същите, както е написано в предложението на холандеца. Той използва комунистически термини, той не е наясно с това“.

Рюте заяви пред репортери късно в събота вечерта, че върховенството на закона „е един от големите проблеми“, който все още трябва да бъде решен. Той каза, че предложението за преговори, представено от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, което ще изисква квалифицирано мнозинство от страните от ЕС да задейства механизъм за върховенство на закона, който може да намали плащанията за въпросната страна, е „разумно“, въпреки че Нидерландия предпочита дори по-строг подход.

По неговите думи, че холандският парламент е формулирал твърда позиция по въпроса, което затвърждава позицията му да се съпротивлява срещу всяко по-нататъшно ограничаване на върховенството на закона.

Източник „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *