Вирусът донесе нов черен световен рекорд – 16 362 жертви за денонощие

Смъртните случаи с COVID-19 през последното денонощие по света са 16 362. Това е нов черен рекорд от началото на пандемията, показва данните, събирани от здравните власти.

САЩ остават начело в тази мрачна статистика – само за денонощие там са починали 4327 души. Много са жертвите на коронавируса и във Великобритания, Мексико, Германия, Бразилия.

Германия също постави печален рекорд, като отчете, че през изминалите 24 часа 1244 души са загубили битката с болестта (по данни на института „Роберт Кох“).

Темпото на заразяване за съжаление също остава високо. Новорегистрираните случаи по земнотото кълбо за 24 часа са близо 746 хиляди.

От началото на пандемията починалите по света са близо два милиона, а заразените с коронавируса са около 92.5 милиона, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“.

Една пета от всички починали са регистрирани в САЩ (384 204 души). Бразилия е на второ място с около 206 000 жертви.

На този фон затягането и удължаването на мерките срещу пандемията изглежда напълно логичен отговор на правителствата по света. Много европейски правителства вече обявиха, че ще запазят строгите ограничения и в следващите месеци – дори с риск това да помрачи великденските празници.

Италия реши да удължи извънредното положение до 30 април. Правителството е взело това решение по препоръка на специалния научно-технически комитет, който действа като нашия антикризисен щаб и съветва кабинета за необходимите мерки срещу епидемията. Според последните данни в Италия са регистрирани 2.32 милиона случая на COVID-19, а 80 326 пациенти са починали.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *