Влиятелен украински блогър: В Русия няма политик, който да върне Крим на Украйна

Влиятелен украински блогър: В Русия няма политик, който да върне Крим на Украйна

В Русия все още няма политик, който, като дойде на власт, би могъл да върне Крим в Украйна, заяви известният киевски доброволец и блогър Юрий Касянов, цитиран от украинското издание “Главред“ и Агенция „Фокус“.

Както той подчерта по време на чат, подобни действия не отговарят на нуждите на руското общество.

„Обичаме да казваме, че всички в Крим стенат под руска окупация. Но нека си признаем: Крим винаги е бил анклав на Руската империя, защото в Крим е имало военнослужещи в пенсия, моряци и военни бази. А населението на Крим в по-голямата си част винаги е било проруско. Всеки, който пътува до Крим преди 2014 г., знае много добре какви настроения са царували там … Следователно не може да има бързи промени „, отбеляза блогърът.

В същото време той смята, че завземането на Крим от Русия през 2014 г. е било логично, тъй като през всичките години на независимост украинските лидери не са провеждали никаква проукраинска политика в Крим.

„Върху това се насложи и неспособността на новите украински лидери, които дойдоха на власт след Майдана, да мобилизират обществото, за да дадат отговор на тази заплаха. Ако обществото беше мобилизирано и бяхме започнали да стреляме в Крим, Путин най-вероятно нямаше да стигне до края и щеше да отстъпи и Крим щеше да остане в Украйна. Но никой не направи нищо у нас, имаше пълна импотентност на властите и военните, на които просто не бяха дадени необходимите заповеди, затова и това, което се случи, се случи. И е много трудно да се поправи сега,“ добави Касянов.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Андрей Таран оцени информацията за подготовката за активни военни действия на руските окупационни сили в близост до административната граница на района на Херсон с анексирания Крим, като заяви, че „към момента такива признаци не са открити.“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *