ВМРО-ДПМНЕ: Интервюто на Заев е подготовка за нов договор, отказ от македонско малцинство

„Съществува сериозно основание за голямо безпокойство след вчерашните изявления на Зоран Заев, дадени в интервю за БГНЕС. Това се казва в официално изявление на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисайловски.

За опозиционната македонска партия „алармата е включена и свети силно”, защото „това интервю и тезите в него могат да означават подготовка за нов договор”.

„Видяхме интервю, в което червените линии не бяха преминати, а изтрити”, твърди ВМРО-ДПМНЕ, цитирано от БГНЕС. 

Вчера председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че интервюто на македонския премиер Зоран Заев за агенция БГНЕС е явно ухажване на българската общественост. В него премиерът представял тези, които могат да бъдат сериозно нарушение на преговорните позиции и на европейското бъдеще на Македония и македонските граждани, смята опозиционният лидер.

Мицкоски изрази „загриженост, че това интервю е първата стъпка към отказа от македонско малцинство“ в България и заплашва да се превърне в „тенденция за промяна на характера и ролята на македонските герои, което е фалшифициране на македонската история“.

„Нашата свобода е дело на борбата на хората срещу окупатора, с много жертви, падения и победи. АСНОМ е вторият Илинден, а Народоосвободителната борба е част от европейската борба за свободни нации. Македония е за приятелство, но приятелството означава взаимно уважение. Ако няма уважение, няма да се разберем”, написа Мицкоски във Facebook.

В интервюто, дадено за БГНЕС, Зоран Заев със съжаление сподели, че „историята на неговия живот в политиката е помрачена от опозиция, която, когато е навън говори едно, а когато е в държавата си – друго”. 

„Това го правеха, когато бяха на власт и сега като опозиция правят същото. Ние постигнахме Договор с България, постигнахме Преспанския договор с Гърция. Решихме въпросите между двете най-големи общности в страната македонците и албанците. Те (ВМРО-ДПМНЕ) не участваха в нищо и само създаваха проблеми. Тяхната позиция е, че колкото е по-зле за държавата, толкова е по-добре за партията им. Навсякъде ги каня, предоставям им всички възможни аргументи и информации, само и само да застанем заедно в интерес на държавата. Тези дни Антонио Милошоски, Християн Мицкоски, Александър Николоски отново атакуват“, каза Заев.

На припомняне от страна на БГНЕС, че именно ВМРО-ДПМНЕ е участвала в подписването на Договора от 1999 година, той отговори. „Тя е напълно променена. Част от тази дълбока държава, за която говори Любчо Георгиевски, остана тук. Това не е патриотизъм и не е европейско поведение. Много е лесно да се скараш с някого, да бъдеш против него. Македонският и българският народ са предразположени да бъдат най-големи приятели. Имаме роднини от двете страни на границата. Нека не сме най-големите европейци, но да сме достатъчно умни заради нашите деца”. 

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *