Връзката Манолова-Божков и несвършващият мутренски преход

Връзката Манолова-Божков и несвършващият мутренски преход

„Хора като Васил Божков и някои други едри бизнесмени си позволиха да финансират опозиционни политически проекти, например в София“.
Това заяви бившият вицепремиер историкът Димитър Луджев пред БТВ радио през февруари т.г. по повод финансирането на кампанията на Мая Манолова за кметските избори.

И в отговор на уточняващ въпрос политикът, изследовател на прехода у нас, потвърди, че става дума за кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата.

Кампанията на Манолова се отличаваше с добро финансово покритие, но никога не се разбра публично кой го осигурява. Самата Манолова беше на ръба да грабне София, което означаваше началото на драмата „ГЕРБ“.

Ествено е да се запитаме – защо Божков заложи на Манолова и какво целеше с това. В годините на прехода хазартният бос винаги е имал свои политически креатури, чрез които да решава бизнесделата си. Някои казват, че Манолова е дала своя „принос“ за закона за хазарта, който отвори удобната вратичка на Божков за реализира огромните си печалби. Няма преки доказателства за това, но какво е ставало в задкулисието – историята засега мълчи.

В същото време нито Васил Божков, нито Мая Манолова до този момент са опровергали публичното разкритието на Луджев за тяхната финасово-политическа зависимост. Напротив, парещият въпрос за финансирането на политическата ѝ дейност винаги изнервя бившия омбудсман, втурнал се отново в битката за власт.

Темата възникна и след последния протест, организиран от бившия омбудсман и нейното настойчиво отбягване на отговора на въпроса на медиите – кой плаща за нейната политическа активност. Защото нито сайт с отчет на предишната кампания дочакахме, нито има навалица от нови спонсори. Дори изваждането на 500-те стола на протеста пред МС струва пари, които едва ли са дошли от адвокатските ѝ хонорари. 

Затова пък има достатъчно непреки доказателства за продължаващата топла връзка между избягалия от българското правосъдие хазартен бос и неспиращата да се кандидатира за всеки пост в държавата, по думите на премиера, Мая Манолова.

Неизменно до нея е видният „протестър“ Никола Вапцаров, за когото чуваме или по избори, или по време на скандали, при които е необходимо изместване на фокуса на общественото внимание.
Никола Вапцаров, председателят на ИК, който издигна Манолова за кмет на София, обича да протестира срещу високите сгради в София. Точно сега обаче, когато сръмна скандалът с небостъргача, чучнал на Солни пазар в центъра на столицата, Вапцаров се изказа в защита на високата сграда „Ай тауър“, в чиято собственост участие има и обвиненият в 11 престъпления Васил Божков, а пък прокуратурата започна проверка за строителството му.

Мая Манолова също се активизира срещу правителството в тези критични за Божков дни, което накара анализаторите да се запитат дали и сега действията им не са координирани.

Няма друга причина Вапцаров да не протестира срещу „Ай тауър“, още повече като имаме предвид, че той самият преди време каза, че казусът на „Ай тауър“ проблемен и ще сезира за него омбудсмана по това време – Мая Манолова. По същото време и другият „радетел за справедливост“ – бившият общински съветник Войслав Тодоров (също член на ИК „Лозенец“ и близък до Мая Манолова) тръбеше в тв ефира, че дори би помогнал на живущите да организират свой протест срещу „Ай Тауър“.

Няколко месеца по-късно, обаче, позициите и на Вапцаров, и на Тодоров, и на Мая Манолова се промениха на 180 градуса и те вече не смятат „Ай Тауър“ за проблемен строеж! И отново си спомнихме думите на Луджев, че Божков е финансирал предизборната кампания на Мая Манолова.

Всичко това прилича на добре измислен сценарий за политически рекет и безпринципен лобизъм, тъй като очевидно е, че няма как да протестират срещу „Ай тауър“ – това би означавало да протестират срещу благодетеля си, който явно щедро ги подкрепя. Така част от въпросите, свързани със съмнителните интереси на т.нар. „протестър“ Вапцаров отпадат. Доказателството за това е и този пост от Никола Вапцаров, според който новият кмет на район „Лозенец“ – Константин Павлов – Комитата е избран с 4 000 гласа на социалистите!

Очевидно е, че уж ляво настроената Мая Манолова и уж демократичните „Демократична България“ са се съюзили в предизборната кампания и с това изявление Вапцаров директно си го признава. Видяхме и двете формации, които злоупотребявайки с общественото мнение, уж създаваха някакво хорско недоволство, което да яхнат, а всъщност легитимираха предизборните си кампании.

Въпроси, които търсят своя отговор, са – какво са се договорили Мая Манолова и „Демократична България“, кой какво е обещал в замяна на тези 4000 социалистически гласа, какво още са включвали тези нерегламентирани политически преговори, останали извън обсега на общественото внимание?

Явно е, че Божков продължава да залага на Манолова и ще помпа новия ѝ политически проект. Но да си мислиш, че по този начин може да влезеш в политиката, е абсолютна грешка, граничеща с глупост. Още повече, че зад атаката срещу хазартния бос стои един Голям брат, който е наредил България най-после да скъса с мутренския си преход.

Ето и постът на Вапцаров, в който лъсва и нивото на грамотността му:

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *