„Всичко, което искам за Коледа, е бърза сделка за Брекзит“

Всичко, което искам за Коледа, е бърза сделка за Брекзит сега (за да можем всички отново да започнем да се фокусираме върху наистина важните въпроси)“, туитна германският дипломат и говорител на председателството на ЕС Себастиан Фишер днес.

Според източници, преговарящите за Европейския съюз и Великобритания се споразумяха за бъдещите права за риболов – последното препятствие за търговския пакт след Брекзит, но все още обмислят подробности, каза източник, близък до разговорите пред DPA.

Двете страни изглежда са на върха на сключването на сделка, която ще даде тон на бъдещите им отношения, но споразумението, което изглеждаше предстоящо в сряда вечерта, не успя да се осъществи.

„Всичко е свързано с риболова“, каза източникът.

Съгласно общото споразумение, което се оформя, ЕС ще запази две трети от своите риболовни права в британски води.

Но дяволът е в детайлите, каза източникът, обяснявайки, че двете страни трябваше сега да прегледат подробностите.

Според съобщения в медиите това ще важи за период от пет години.

Други източници казват, че сделката за риболова би позволила на ЕС – който губи автоматичното си право на британски води, след като бившата държава членка напусне единния пазар следващата седмица на 1 януари – да запази 75% от достъпа, който има, за пет години.

„Това, разбира се, е много повече, отколкото французите, испанците, португалците, холандците и белгийците биха могли да очакват“, каза Александър Ламбсдорф, експерт по външна политика в про-бизнес Свободната демократическа партия (FDP) и европейски парламентарист, пред германската телевизия Deutschlandfunk.

Досега нито една от съобщените сделки не е официално потвърдена.

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да говорят по телефона в четвъртък, съобщават медиите.

След девет месеца бавни или често блокиращи разговори, в сряда дойде изненадващ пробив: беше решен въпросът за лоялната конкуренция между двамата търговски партньори – така наречените равни условия.

Слуховете започнаха да се вихрят още снощи, че сделката е на часове. Но след това разговорите се проточиха за цяла нощ, а вече и цял следобед.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *