В Беларус са арестувани 32 руснаци от частната армия „Вагнер“ (ОБНОВЕНА И ДОПЪЛНЕНА)

В Беларус са арестувани 32 руснаци от частната армия „Вагнер“ (ОБНОВЕНА И ДОПЪЛНЕНА)

Силите на реда на Беларус задържаха близо до Минск 32 души – част от чуждестранна частна военна компания, предава РИА Новости, като се позовава на TACC, като се позовава на информация на Sputnik Беларусь.

Първоначално нямаше информация от каква националност са наемниците.

По-късно бе съобщено, че задържаните в Беларус са руски граждани – служители на „частната военна компания „Вагнер“. Това съобщи днес агенция БелТА, като се позова на беларуските правоохранителни органи, цитирана от ТАСС и БНР.

Според информация на БелТА снощи в санаториум близо до Минск са били задържани 32 души, които агенцията определя като служители на частна военна компания. Още един човек е бил задържан в южната част на Беларус, се казва в съобщението. По отношение на задържаните се води проверка.

Според съобщението на агенцията групата е пристигнала в Минск в нощта срещу 25 юли, а на 27 юли се преместила в един от санаториумите в района на Минск, където привлякла внимание с „нехарактерно за руски туристи поведение“ и облекло в стил „милитъри“ – в частност, гостите не употребявали алкохол, не посещавали заведения и избягвали контакти с околните.

Правоохранителните органи посочили пред БелТа, че арестите били извършени, след като властите получили информация за пристигането в Беларус на повече от 200 „бойци“, с цел да дестабилизират ситуацията в страната в периода на предизборната кампания за президентските избори в страната, насрочени за 9 август.

Агенцията разпространи списък на задържаните, а държавната телевизия „Беларус-1“ показа кадри от задържането на руските граждани.

Засега нито руските власти, нито беларуските правоохранителни органи са пожелали да коментират темата.

По-рано РИА Новости цитира Сергей Кабакович, официален представител на Следствения комитет на Белорус, който заявил, че не може нито да потвърди, нито да отрече изтеклата вече информация.

РИА Новости цитира думи на президента Александър Лукашенко, казани неотдавна, че в страната не може да има революция, защото „няма революционери“.

В това изказване Лукашенко също така подчертава, че властите правят всичко възможно, за да не допуснат организирането на „майдан“ в страната, защото такъв сценарий може да доведе само до разрушаване на държавата. Президентът подчертава още, че „някой отстрани“ много иска да отслаби властта в страната.

На 9 август в Беларус трябва да се проведат избори за президент, на които Лукашенко се кандидатира за шести мандат. На цитираното изказване обаче той не призовава да се гласува за него, защото „това е лична работа – всеки постъпва, както иска“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *