В гръцкия парламент внесоха предложението за поръчка на бойни самолети от Франция

Проектозаконът за поръчка на 18 бойни самолета Rafale от Франция бе внесен в гръцкия парламент. В рамките на деня започва и дебатът пред компетентната Комисия по национална отбрана и външни работи, а до края на седмицата се очаква и гласуването на проектозакона от депутатите, предава македонската електронна медия A1 On, цитирана от Агенция „Фокус“.

Проектозаконът на Министерството на отбраната на Гърция за „Одобряване на планирани споразумения в отбранителния сектор“ предвижда поръчка на 6 нови и 12 използвани военни самолета, а общите разходи са 2,49 милиарда евро. В допълнение към поръчката сумата включва разходи за поддръжка, както и закупуване на оборудване, т.е. оръжия за самолета.

След като законопроектът получи „зелена светлина“ от компетентната комисия, той ще бъде представен за обсъждане пред народните представители, последвано от гласуване, вероятно до края на тази седмица. Гръцките медии пишат, че целта е да се приключат процедурите в парламента и споразумението да бъде подписано в Атина в края на януари.

Според същата информация шест използвани самолета ще бъдат доставени в Гърция шест месеца след подписването на споразумението, по един на всеки месец. Останалите 12 бойни самолета ще бъдат доставяни със същото темпо. Първите шест, 20 месеца след подписване на договора, а останалите – 26 месеца.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *