В Гърция поглеждат с оптимизъм към лято 2021

В Гърция поглеждат с оптимизъм към лято 2021

Въпреки ранното приключване на тазгодишния туристически сезон поради възраждането на случаите на коронавирус, Гърция се смята за безопасна дестинация, което предвещава много по-добра 2021 г.

Временните прогнози на големите хотелиери и туроператори, както и на водещи служители в туристическия сектор за следващата година показват, че дейността на индустрията ще се възстанови на 50% от рекордната 2019 г. За сравнение през 2020 г. дейността е на 20% от тази през миналата година. Това са прогнозите, освен ако няма сериозно разпространение на пандемията или конфликтът с Турция не излезе извън контрол.

Експертите изчисляват, че броят на чуждестранните посетители ще се увеличи повече от два пъти през следващата година в сравнение с 2020 г. и ако това се окаже вярно, ще помогне за ускоряване на процеса на възстановяване на националната икономика.

Ръководителят на Гръцката конфедерация на туризма Янис Ретсос заяви пред Ekathimerini, че „има условия 2021 г. да достигне до 50% от показателите за 2019 г.“

Хотелите от групата Sani / Ikos вече са продали 22% от нощувките си за 2021 г., съобщиха източници от ръководството пред изданието. В същия момент на годината през 2019 г., преди избухването на коронавируса, групата е имала резервирани само 8-9% от капацитета си за 2020 г.

Тези резервации за 2021 г. не включват онези, които са отменили ваканциите си през настоящата година и са получили ваучер, а нови продажби и повторни резервации. Групата приписва тази картина на политиката си за покриване на разходите за тестване на всички свои гости и на строгите здравни протоколи, които прилага.

Източници от ръководството на Grecotel казват, че въпреки че е твърде рано да се правят някакви безопасни прогнози за 2021 г., те вече забелязват силно търсене за следващата година. Въз основа на контактите им с големи туроператори, перспективата за ваксина срещу коронавирус и индикациите, че следващият сезон също ще включва месец май, източниците от ръководството изчисляват, че през следващата година групата може да възстанови 60-70% от заетостта през 2019 г.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *