В Италия разкриха киберизмама за 120 милиона евро

Италианските власти разкриха най-голямата до сега измама с криптовалута в Италия и в Европа и една от най-големите в света. За нея е обвинен 34-годишен италианец от провинцията на град Флоренция, предаде БНР.

Измамата е в размер на 120 милиона евро и ощетени над 230 000 души по света. Обвиненият за това е 34-годишен компютърен специалист с инициали Ф.Ф., който е притежател на италианската борсова интернет платформа за обмяна на криптовалута BITGRAIL.

След хакерска намеса, за което уведомява полицията, той е продължил да я ползва и да печели комисионни от това, ощетявайки инвеститорите.

Все още не са известни кои са хакерите и дали Ф.Ф. е бил техен съмишленик. Срещу него е повдигнато обвинение за компютърна измама, фалшив фалит и пране на пари.

От пощенска полиция, която работи по случая със специалните финансови служби и със съдействието на ФБР, определиха разкритието за „световен крайъгълен камък в областта на разследванията на криптовалути, с уникално по рода си разследване с високо технологично въздействие“.

Обръща се внимание на гражданите да внимават с киберикономиката и криптовалутите, като са изложени на рискове и от компютърни измами.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *