В Минск арестуват участници в традиционните велосипедни акции на солидарност

В Минск арестуват участници в традиционните велосипедни акции на солидарност

Силите на реда, а също военнослужещи задържат в Минск велосипедистите, които участват в акциите на солидарност с осъдените привърженици на съперниците на президента Александър Лукашенко. Това съобщи правозащитният център “Весна” („Пролет”), цитиран от ТАСС, предаде БГНЕС.

„В Минск задържат участниците и участничките в традиционните велосипедни акции на солидарност. Известно е, че в задържането участват не само служители на милицията, но и военни”, казва се в съобщението.

Масовите задържания, започнали късно вечерта в петък, се извършват в центъра на града, край Академията на науки и Площада на Победата.

Преди това привърженици на опозиционната кандидат президентка Светлана Тихановска проведоха в петък флашмоб в столицата. По призив на нейния предизборен щаб шофьори, които са нейни привърженици, започнаха да натискат клаксоните на булевард „Независимост”, минавайки край Двореца на републиката, където преди три дни действащият президент Александър Лукашенко направи послание към народа и парламента.

Привържениците, които не бяха с колите си, просто вдигнаха юмруци с бели ленти.

На 9 август, неделя, беларусите ще избират президент. Това ще са шестите избори за държавен глава, откакто страната обяви независимост. 

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *