В Скопие: Бучковски се връща от София с план за действие, Османи ще го анализира

Специалният пратеник в преговорите с България Владо Бучковски се завръща от официалното си посещение в София с план за действие за сътрудничество, представен му от българския външен министър Екатерина Захариева, съобщава македонското електронно издание „Фактор“, цитирано от Агенция „Фокус“.

Планът е насочен към прилагане на Споразумението за приятелство и добросъседство и се очаква да бъде подписан на предстоящото общо събрание на междуправителствената конференция.

Какво точно обаче съдържа този план не разкри дори македонският външен министър Буяр Османи. Той обяви единствено, че в него има части, с които Скопие се сблъсква за първи път и че през следващия период те ще бъдат добре анализирани.

Съгласно думите му, планът на София е отговор на този на македонското правителство и може да бъде полезен за преодоляване на проблемите между двете страни.

Османи не пожела да коментира ежедневните изявления на българските представители, които – според изданието – са обидни за македонската идентичност и език, защото, както той каза, по този начин ще стане част от предизборната атмосфера в съседната държава.

Министърът смята, че през последните четири месеца е постигнат известен напредък в официалната комуникация между двете страни и добави, че политиката на македонското правителство е принципна и ще даде резултати.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *