В Япония изплащат по 930 долара на човек заради коронавируса

В Япония изплащат по 930 долара на човек заради коронавируса

Японските власти започнаха да изплащат по 100 хиляди йени (около 930 долара) на всеки жител на страната като обезщетение за коронавируса. Това заяви във вторник пред журналистите министърът по административните работи и комуникациите Санае Такаити.

„Изплащането на помощи започна в 1388 общини на страната, което е около 79,7% от общия им брой“, заяви тя, цитирана от ТАСС и Агенция „Фокус“.

В края на април Япония одобри допълнителен бюджет от 25,6 трилиона йени (237 милиарда долара) за текущата фискална година (започнала на 1 април 2020 г.), за да подкрепи икономиката на страната в контекста на пандемията от коронавируса. Средствата за изплащане на обезщетения се вземат от тази сума.

Според последните данни броят на заразените с коронавирус в Япония, включително пътници и екипаж на круизния кораб Diamond Princess, надхвърля 17 300 души, а повече от 860 са починали. Над 14 хиляди души се възстановиха.

На 8 април в Токио и прилежащите префектури Канагава, Сайтама и Тиба, в префектурите Осака и Хього в югозападната част на главния японски остров Хонсю и в префектура Фукуока на остров Кюсю бе въведен режим на извънредно положение, а на 16 април властите го разшириха за цялата територия на страната и го удължиха до 31 май.

Без да чака този срок, правителството на 14 май обяви ранното премахване на режима почти в цялата страна – в 39 от 47 префектури. Седмица по-късно властите също решиха да премахнат ограничителните мерки в Киото, Осака и Хього. От 25 май режимът е отменен в останалите префектури на Токио, Канагава, Сайтама, Чиба и Хокайдо.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *